Maros megyében szervezik idén az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) vándortáborát július 30. és augusztus 4. között.

Fotó: Haáz Vince
A szervezők a kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő táborba 1200–1500 személyre számítanak, ahogy portálunknak elmondták, a napokban indul az online regisztráció.
Ez csupán tájékoztató jelleggel bír, aki nem regisztrált előzőleg, az is jöhet és a helyszínen jelentkezhet, senkit nem utasítunk el
– tájékoztatott a szervezők nevében Kiss Zoltán táborparancsnok, hozzátéve, hogy azért fontos az elektronikus jelentkezés a szervezők számára, hogy bár hozzávetőlegesen fogalmat alkothassanak arról, hogy hány személy lesz, körülbelül hány sátorhelyre lesz szükség, de a mobilvécék, a tisztálkodási lehetőségek szempontjából is fontosnak tartják az előzetes adatokat.
A tábor helyszíne az Outward Bound szovátai Nemzetközi és Ifjúsági Központjában lesz, ahol sátorozni is van lehetőség.
Általában a résztvevők kétharmada sátorban száll meg, a fennmaradó rész saját maga gondoskodik szálláshelyről, akár szállodában, panzióban, vagy olyan kiadó szobában, amit a fürdőtelep lakói kínálnak – tájékoztatott a szervezők nevében Kiss Zoltán táborparancsnok.
Fotó: Haáz Vince
A tábor programjában több túra is szerepel, nehézségi fokok szerint felosztva, hogy bárki, kortól és fizikai képességtől függően kiválaszthassa azt, ami számára a legmegfelelőbb. A túrák mellett naponta két-két előadást hallgathatnak meg a résztvevők helyismeret, magyarságtörténelem, művelődéstörténelem, környezetvédelem, néphagyomány témákban. Az előadások sorát Horváth-Kovács Ádám, az Outward Bound vezetője kezdi, aki a kaland és a tanulás összefüggéséről fog értekezni, őt követi még aznap este Szolláth Hunor szovátai helytörténész bemutatója a régi erdélyi fürdőhelyekről, korabeli képeslapokkal illusztrálva. A továbbiakban előadást hallhatnak az erdélyi fejedelemség mindennapjairól, a Bekecs-közeli műemlékekről, világháborús emlékekről, a sóról, mint geológiai képződményről, illetve a vidék népszokásairól.
Fotó: Haáz Vince

Ezeken kívül minden nap lesz népzene és néptánc, akinek estére még marad energiája, az megtanulhatja a környező falvak tánclépéseit, dalait, ahogy pálinka- és borkóstolóra is lehet jelentkezni. A gyerekekről sem feledkeznek meg a szervezők, kézműves tevékenységekkel, ügyességi vetélkedőkkel, tánc- és énektanulással várják őket. A programról a vándortábor weboldalán lehet még többet megtudni.

Fotó: Haáz Vince

A bejegyzés Antal Erika cikke alapján készült.