Pálinkakiválóságok Györkönyből és Harcról

Hat magyar birspálinka kapott minősítést a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban, és került be a Pálinkakiválóságok Könyvébe, köztük a györkönyi Márton Pálinkafőzde egy-egy tétele is megkapta a Top Pálinkakiválóság, illetve a Pálinkakiválóság címet. 

A legutóbbi Nemzeti Pálinkakiválóság Programra

összesen húsz pálinkafőzde, százharmincnyolc tétellel nevezett, számolt be róla az ­agrarszektor.hu. A részletes analitikai vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. Végül tizenhét pálinkaház hatvanhat pálinkája kapott minősítést, amelyből a szakmai zsűri véleménye alapján negyvennégy főzet Pálinkakiválóság, huszonkettő Top Pálinkakiválóság minősítést kapott.

A legjobb pálinkák között szerepeltek két Tolna megyei pálinkafőzde tételei is. A györkönyi székhelyű Márton Pálinkafőzde a verseny egyik legeredményesebb résztvevője volt, hiszen négy főzetét (birs, málna, magyar kajszibarack, Irsai Olivér szőlőpálinka) jutalmazták Top Pálinkakiválóság, négyet Pálinkakiválóság címmel. A harci Brill Pálinkaház három tételét (sárgabarack, kékfrankos szőlő, érlelt kadarka törköly) tartotta Top Pálinkakiválóság címre méltónak a zsűri, míg a jázmin törköly Pálinkakiválóság címet nyert.

A program célja a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmának, színes kínálatának, valamint gasztronómiai jelentőségének megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal, illetve az oltalom alatt álló pálinkák bemutatása a nagyközönségnek, emellett a tételek minősítésével egy olyan gyűjtemény létrehozása, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra.

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül