A kulturált pálinkafogyasztás és a magyar hungarikum hagyományőrzése céljából megalakult a településen a Szent István Pálinka Lovagrend.

Az alakuló- és avatóünnepséget a pálinkafőzők védőszentjének napján tartották meg.

A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly Egyesületet egyó baráti társaság hozta létre. Tagjai elkötelezettek a magyar örökség minden formája iránt, legyen az hagyománytisztelet, történelmi értékek kezelése vagy a hungarikumok széles körben történő ismertetése.

Kaptur József, Sóly polgármestere köszöntőjében kiemelte, a tagok Sóly és környékéről származnak. Baráti kezdeményezésre szerveződött az egyesület. A csoport eltökélt és fontos célkitűzése, hogy a kulturált pálinkafogyasztásra felhívják a figyelmet.

Bene Sándor, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja (balra) és Vágfali Attila, a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnöke (jobbra) aláírták együttműködési megállapodásukat Fotó: Pesthy Márton/Napló

A lovagrend megalakul

Vágfalvi Attila, a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnöke köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a pálinka már hungarikum, erre pedig büszkének kell lennünk. A sólyi szőlőhegyen termett szőlőből készült törkölypálinka szerinte még a hungarikumon belül is nagy jelentőséggel bír. Így szeretnék ennek az értékét is megmutatni az egyesület segítségével. Vágfalvi Attila szeretné, ha a régi, disznóvágásokról ismert pálinkafogyasztás mítosza megdőlne, és inkább a kóstolásra figyelnének az emberek.

Győrfi Bertalan, a lovagrend nagymestere szerint Magyarországon nem ismert a pálinkakóstolás módszere, erre pedig meg kell tanítani az embereket. Szeretnék a pálinkafogyasztás előítéleteit megszüntetni, hiszen a mértékletes pálinkakóstolás különleges ízélményeket tartogathat az arra nyitott érdeklődőknek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a lovagrend nagykövete büszke arra, hogy a régióban összetartó a közösség, és a lovagrendhez hasonló egyesületek alakulnak.

A köszöntőket követően a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly együttműködési megállapodást írt alá az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel. Majd a pálinka lovagrend alapítótagjait a katolikus kápolnában avatták lovaggá.

Forrás: veol.hu