BALATON OPEN 2018 – NYÍLT NEMZETKÖZI PÁRLATVERSENY (kivonat)
A verseny rendezője: Pálinkatanoda Kft.
A Balaton Open párlatverseny küldetése:
Magas szakmai színvonalon, de formabontó módon, más koncepcióval, mint a többiek. Hiteles, ugyanakkor egyedi tájékoztatást adni a fogyasztóknak, a termékek előállítójának / versenyzőknek és a bírálatban részt vevő személyeknek. Kiemelt szempont a fogyasztók által kevésbé ismert párlatok értékelése, hogy a fogyasztói fókuszt ezáltal rájuk irányítsuk A versenyen csak hölgyek bírálnak, melynek oka: rá szeretnénk világítani, hogy a pálinka nem csak a férfiak világa, és hazánkban egyre több pálinkaszerető és -értő hölgy található.
Hiszünk a hölgyek kifinomult érzékelésében, színes és érzékletes megfogalmazásában. Nem célunk hatalmas mintaszámot generálni, hanem egy alapos, objektív képet szeretnénk adni. Minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből a verseny szervezői 250-250 palackot megrendelnek és emblematikus balatoni gasztró helyeken egész évben elérhetővé teszik ezzel is biztosítva a széles fogyasztói rétegek elérését.
Kik nevezhetnek a Balaton Open párlatversenyre?
- kereskedelmi főzdek
- kereskedők – az előállító írásos nyilatkozatával
- adóraktári engedéllyel rendelkezők
- bérfőzetők
- magánfőzők
- nem Magyarország területén élő párlatot előállító honfitársunk
A Párlatversenyre csak a következő versenykategóriák szerinti párlatok nevezhetők:
- Almából készült pálinka/párlat, alma megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.
- Cseresznyéből készült pálinka/párlat cseresznye megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.
- Kékszőlőből készült pálinka/párlat, kékszőlő megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel
- Törkölyből készült pálinka/párlat, törköly megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.
Fontos!
- Érlelt és ágyas termék nevezhető.
- Vadalmából és vadcseresznyéből készült termék nem nevezhető.
- Minden nevező összesen 4 db terméket indíthat, egy kategórián belül maximum 2 db termék nevezése megengedett.
- A nevezett tétel fantázia- vagy az előállítóra utaló nevet nem tartalmazhat, ilyen esetben a termék átnevezésre kerül!
- A nevezési lapon jelölendő a lepárlási mód, (pl. kisüsti, oszlopos, vákuumos, vegyes – több módszerrel készült elegyített termék) és a lepárló berendezés gyártója – amennyiben beazonosítható.
Nevezés és minták leadása
- Nevezési tételmennyiség: 2 x 0,35 l /palack / tétel
- Nevezési díj: 5.000,-Ft / tétel, mely a 27 %-os Áfá-t is tartalmazza. A nevezési díj ellenszolgáltatásként magában foglalja a minta analitikai vizsgálatát, valamint az értékelőbizottság írásos véleményét, melyet a versenyt követően a nevező rendelkezésére bocsátanak.
- A minták leadási helye: Budapest, Szeged, Miskolc, Győr, Zamárdi.
- Nevezési határidő: 2018. április 5., 24.00
- A zsűrizés ideje, és helye: 2018. április 12-13., Zamárdi, Familia Hotel / sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött /
- Eredményhirdetés: 2018. április 14., 14.00 óra. Familia Hotel, Zamárdi
A párlatverseny menete Balaton Open versenykiírás szerint:
A beérkezett mintákat a szervezőbizottság összesíti, majd egy – az erre az alkalomra felkért – Különbizottság a mintákat külön protokoll alapján anonimizálja és egyedi azonosítóval látja el, majd rögzíti az adatokat. Az egyedi azonosítóval ellátott mintákat a Különbizottság jegyzőkönyvvel igazolva azonos palackokba osztja szét, melyek azután 4 helyre kerülnek:
- 1. laboratóriumi minta
- 2. versenyminta – bírálatra
- 3. ellenőrző minta
- 4. díjátadó minta.
Az anonimitásért felelős különbizottság a verseny ideje alatt nem tartózkodik a helyszínen, csak az eredményhirdetés idejére jelenik meg újra. A versenyre a termékek az egyedi azonosítóval megkülönböztetve érkeznek, ahol 24 órán keresztül 18 °C-os helyiségben kerülnek tárolásra.
A verseny lebonyolításában közreműködő Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség az egyedi azonosítóval ellátott tételeket kapja meg, azok valós kilétét nem ismerheti meg az
eredményhirdetésig, a visszakódolás nyilvánosan az eredményhirdetéskor történik.
Bírálat menete a Balaton Open versenykiírás szerint:
- A versenymintákat a bírálók egymástól függetlenül, írásban pontozólapon értékelik.
- Minden bíráló max. 50 db tételt értékelhet egy nap.
- A bírálat során a terméket a garaton át kell engedni!
- Nincs gyorsbírálat és csúcszsűri sem.
- Minden mintát, legalább 7 bíráló értékel, a legmagasabb és a legalacsonyabb érték kiesik és a maradék átlagpontszáma határozza meg a minta végleges pontszámát.
- A bírálati lapokat a Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség összesíti.
- Az értékelés összesítésekor minősítési kategória meghatározására vita esetén a Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség jogosult.
- A verseny után a bírálók is egyéni írásos értékelést kapnak visszacsatolásként a bírálaton végzett munkájukról.
- A verseny 40 pontos bírálati rendszer alapján minősít, azért, hogy a termékek közötti piciny különbségeket is jobban ki tudjuk fejezni.
Bírálati pontszámok:
- Tisztaság: Technológiai tisztaság elő- és utópárlat-mentesség illatban és ízben. A fajta jegyei megfelelően megjelennek-e, nem keveredik más zavaró jegyekkel. A fátyolos,
opálos, esetleg fizikai szennyeződés nem hiba! - Karakter: A termék illatában és ízében mennyire hordozza a nevezett gyümölcsre jellemző jegyeket. Az intenzitás és a teljes karaktert jellemző jegyek mennyire sokszínűen
jelennek meg. - Száj- és garatérzet: A fajtának megfelelő jegyek milyen intenzitással jelennek meg a szájban, és azok tartóssága mennyire erős.
- Harmónia: Ez a pontszám mutatja meg, hogy az illatban és ízben a szájban érzett jegyek mennyire viselkednek harmonikusan.
Fontos: A csak technológiailag tiszta termék még nem kap bronzérmet!
Balaton Open minősítési ponthatárok:
- Tiszta termék : 24-25 pont
- Bronz minősítés: 26-30 pont
- Ezüst minősítés: 31-35 pont
- Arany minősítés: 36-40 pont
- Kategóriagyőztes: Kategóriánként legmagasabb pontszámú tétel (azonos pontszámok esetén minimum 11 zsűritag többségi véleménye alapján).
Balaton Open díjak:
A kategóriagyőztes 1 éven keresztül viselheti a:
- 2018. Balaton Open legjobb Almapálinkája/párlata
- 2018. Balaton Open legjobb Cseresznyepálinkája/párlata
- 2018. Balaton Open legjobb Kékszőlő-pálinkája/párlata
- 2018. Balaton Open legjobb Törkölypálinkája/párlata
- Különdíj : A legalább 3 kategóriában indult versenyzők számára (minimum 11 zsűritag többségi véleménye alapján)
- 2018-as Balaton Open különdíjas pálinkája/párlata
címet
Tervek szerint a szervezők a lepárló berendezések gyártóit is értékelik illetve még egyéb különdíjakról is dönthetnek.