BALATON OPEN 2018 – NYÍLT NEMZETKÖZI PÁRLATVERSENY (kivonat)

A verseny rendezője: Pálinkatanoda Kft. 

A Balaton Open párlatverseny küldetése:

Magas szakmai színvonalon, de formabontó módon, más koncepcióval, mint a többiek. Hiteles, ugyanakkor egyedi tájékoztatást adni a fogyasztóknak, a termékek előállítójának / versenyzőknek és a bírálatban részt vevő személyeknek. Kiemelt szempont a fogyasztók által kevésbé ismert párlatok értékelése, hogy a fogyasztói fókuszt ezáltal rájuk irányítsuk A  versenyen csak hölgyek bírálnak, melynek oka: rá szeretnénk világítani, hogy a pálinka nem csak a férfiak világa, és hazánkban egyre több pálinkaszerető és -értő hölgy található.

Hiszünk a hölgyek kifinomult érzékelésében, színes és érzékletes megfogalmazásában. Nem célunk hatalmas mintaszámot generálni, hanem egy alapos, objektív képet szeretnénk adni. Minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből a verseny szervezői 250-250 palackot megrendelnek és emblematikus balatoni gasztró helyeken egész évben elérhetővé teszik ezzel is biztosítva a széles fogyasztói rétegek elérését.


Kik nevezhetnek a Balaton Open párlatversenyre?

  • kereskedelmi főzdek
  • kereskedők – az előállító írásos nyilatkozatával
  • adóraktári engedéllyel rendelkezők
  • bérfőzetők
  • magánfőzők
  • nem Magyarország területén élő párlatot előállító honfitársunk


A Párlatversenyre csak a következő versenykategóriák szerinti párlatok nevezhetők:

  1. Almából készült pálinka/párlat, alma megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.
  2. Cseresznyéből készült pálinka/párlat cseresznye megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.
  3. Kékszőlőből készült pálinka/párlat, kékszőlő megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel
  4. Törkölyből készült pálinka/párlat, törköly megnevezéssel és/vagy konkrét fajtamegjelöléssel.

Fontos!

  • Érlelt és ágyas termék nevezhető.
  • Vadalmából és vadcseresznyéből készült termék nem nevezhető.
  • Minden nevező összesen 4 db terméket indíthat, egy kategórián belül maximum 2 db termék nevezése megengedett.
  • A nevezett tétel fantázia- vagy az előállítóra utaló nevet nem tartalmazhat, ilyen esetben a termék átnevezésre kerül!
  • A nevezési lapon jelölendő a lepárlási mód, (pl. kisüsti, oszlopos, vákuumos, vegyes – több módszerrel készült elegyített termék) és a lepárló berendezés gyártója – amennyiben beazonosítható.


Nevezés és minták leadása

  • Nevezési tételmennyiség: 2 x 0,35 l /palack / tétel
  • Nevezési díj: 5.000,-Ft / tétel, mely a 27 %-os Áfá-t is tartalmazza. A nevezési díj ellenszolgáltatásként magában foglalja a minta analitikai vizsgálatát, valamint az értékelőbizottság írásos véleményét, melyet a versenyt követően a nevező rendelkezésére bocsátanak.
  • A minták leadási helye: Budapest, Szeged, Miskolc, Győr, Zamárdi.
  • Nevezési határidő: 2018. április 5., 24.00
  • A zsűrizés ideje, és helye: 2018. április 12-13., Zamárdi, Familia Hotel / sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött /
  • Eredményhirdetés: 2018. április 14., 14.00 óra. Familia Hotel, Zamárdi

A párlatverseny menete Balaton Open versenykiírás szerint:

A beérkezett mintákat a szervezőbizottság összesíti, majd egy – az erre az alkalomra felkért – Különbizottság a mintákat külön protokoll alapján anonimizálja és egyedi azonosítóval látja el, majd rögzíti az adatokat. Az egyedi azonosítóval ellátott mintákat a Különbizottság jegyzőkönyvvel igazolva azonos palackokba osztja szét, melyek azután 4 helyre kerülnek:

  • 1. laboratóriumi minta
  • 2. versenyminta – bírálatra
  • 3. ellenőrző minta
  • 4. díjátadó minta.

Az anonimitásért felelős különbizottság a verseny ideje alatt nem tartózkodik a helyszínen, csak az eredményhirdetés idejére jelenik meg újra. A versenyre a termékek az egyedi azonosítóval megkülönböztetve érkeznek, ahol 24 órán keresztül 18 °C-os helyiségben kerülnek tárolásra.

A verseny lebonyolításában közreműködő Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség az egyedi azonosítóval ellátott tételeket kapja meg, azok valós kilétét nem ismerheti meg az
eredményhirdetésig, a visszakódolás nyilvánosan az eredményhirdetéskor történik.

Bírálat menete a Balaton Open versenykiírás szerint:

  • A versenymintákat a bírálók egymástól függetlenül, írásban pontozólapon értékelik.
  • Minden bíráló max. 50 db tételt értékelhet egy nap.
  • A bírálat során a terméket a garaton át kell engedni!
  • Nincs gyorsbírálat és csúcszsűri sem.
  • Minden mintát, legalább 7 bíráló értékel, a legmagasabb és a legalacsonyabb érték kiesik és a maradék átlagpontszáma határozza meg a minta végleges pontszámát.
  • A bírálati lapokat a Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség összesíti.
  • Az értékelés összesítésekor minősítési kategória meghatározására vita esetén a Versenylebonyolító-bizottság / Elnökség jogosult.
  • A verseny után a bírálók is egyéni írásos értékelést kapnak visszacsatolásként a bírálaton végzett munkájukról.
  • A verseny 40 pontos bírálati rendszer alapján minősít, azért, hogy a termékek közötti piciny különbségeket is jobban ki tudjuk fejezni.

 

Bírálati pontszámok:

  • Tisztaság: Technológiai tisztaság elő- és utópárlat-mentesség illatban és ízben. A fajta jegyei megfelelően megjelennek-e, nem keveredik más zavaró jegyekkel. A fátyolos,
    opálos, esetleg fizikai szennyeződés nem hiba!
  • Karakter: A termék illatában és ízében mennyire hordozza a nevezett gyümölcsre jellemző jegyeket. Az intenzitás és a teljes karaktert jellemző jegyek mennyire sokszínűen
    jelennek meg.
  • Száj- és garatérzet: A fajtának megfelelő jegyek milyen intenzitással jelennek meg a szájban, és azok tartóssága mennyire erős.
  • Harmónia: Ez a pontszám mutatja meg, hogy az illatban és ízben a szájban érzett jegyek mennyire viselkednek harmonikusan.

Fontos: A csak technológiailag tiszta termék még nem kap bronzérmet!

Balaton Open minősítési ponthatárok:

  • Tiszta termék : 24-25 pont
  • Bronz minősítés: 26-30 pont
  • Ezüst minősítés: 31-35 pont
  • Arany minősítés: 36-40 pont
  • Kategóriagyőztes: Kategóriánként legmagasabb pontszámú tétel (azonos pontszámok esetén minimum 11 zsűritag többségi véleménye alapján).

Balaton Open díjak:

A kategóriagyőztes 1 éven keresztül viselheti a:

  • 2018. Balaton Open legjobb Almapálinkája/párlata
  • 2018. Balaton Open legjobb Cseresznyepálinkája/párlata
  • 2018. Balaton Open legjobb Kékszőlő-pálinkája/párlata
  • 2018. Balaton Open legjobb Törkölypálinkája/párlata
  • Különdíj : A legalább 3 kategóriában indult versenyzők számára (minimum 11 zsűritag többségi véleménye alapján)
  • 2018-as Balaton Open különdíjas pálinkája/párlata

címet

Tervek szerint a szervezők a lepárló berendezések gyártóit is értékelik illetve még egyéb különdíjakról is dönthetnek.