A magyar ember már a középkorban is előszeretettel főzött párlatot a gyümölcsökből. Napjainkban pedig reneszánszát éli a pálinkafőzés és -fogyasztás, hála a szenvedélyes főzőknek, akik nem ijednek meg a ritka és különleges alapanyagoktól.

Ezek egyike a többszörös díjgyertes barcsi Tóth Tamás. Pincéjében szépen sorakoznak a hordók. Az azokból kijövő cső egy pohárban pihen, amely ottjártunkkor csak úgy bugyborékolt az erjedés során keletkező gázoktól. – Ez az erjesztőhelyiség – mutatott a cef­rére Tóth Tamás, majd a másik helyiségbe tessékelt bennünket, ahol már üvegbe zárva sorakoztak az értékes és különleges gyümölcspárlatok. – Ebben az időszakban az új pálinkák még pihennek, a régiek pedig már elfogytak – mondta. – A jó pálinka sorsa, hogy elfogy, a régi viszont sokáig képes elállni.

A barcsi főző sokféle párlatot készít, ezek közül is kiemelkedő a helyi különlegességnek bátran nevezhető borókapálinka. Az alapanyagot a pálinkához Tóth Tamás a környékről szerzi be, hiszen külön engedéllyel rendelkezik a Duna-Dráva Nemzeti Parktól a növény begyűjtésére. – Almacefrével kombinálom a borókát – magyarázta. – Mivel a boróka toboztermést hoz, ami igencsak száraz, muszáj egy semleges alapanyag mellé. Így is elég karakteres íze van, kicsit hasonlít a ginre. Ám annál mégis nyersebbnek mondható és nincsenek benne fűszerek.

A borókából készült párlat egy igazi kuriózum, leginkább azok dicsérik a semmivel sem összetéveszthető ízét, akik az erdőt járják, s ismerik a boróka illatát.
A környező erdők igazi aranybányának tűnnek Tóth Tamás számára, hiszen előszeretettel főz pálinkát vadgyümölcsökből. – Hobbifőző vagyok, ami azt jelenti, hogy nem sokat, de sokfélét készíthetek – magyarázta a pálinkakészítő. – A szezon nekem a vadcseresznyével, vadmeggyel indul és aztán jön a kajszi, a málna, a szeder, a körte. Végül pedig elkészül a kökény és a boróka.
A vadgyümölcsök igazán jó alapanyagnak bizonyultak az elmúlt évek során. – A környezeti adottságaink jók ehhez, mert jelentős erdők vannak ezen a vidéken – mondta kérdésünkre Tóth Tamás.

Aranyéremmel tért haza Ausztriából

– Számomra a sokféleség és a különlegesség az igazán fontos, hogy ne csak a hagyományos nagy pálinka alapanyagokat használjam – állítja magáról a barcsi pálinkafőző. – A hagyományos fajták mellett csodálatos pálinkát adnak a vadgyümölcsök: mint például a vadkörte. Ez utóbbi azért volt siker idén, mert a Destillátán, Ausztriában, aranyérmet nyertem vele.
Úgy gondolom, hogy ha egyszer sikerül díjnyertes pálinkát készítenem egy gyümölcsből, azt meg kell tartanom alapanyagként.