A pálinka hungarikum, tehát mind ízében, mind küllemében meg kell felelnie az elvárásoknak.

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, hiszen az idén inkább a szőlőtörkölyt viszik a gazdák, gyümölcsből ugyanis nagyon kevés volt. Milyen a jó pálinka, kérdeztük Nagy Attilát, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. ügyvezetőjét.

– Kellemes illatú és ízű, az adott gyümölcsre jellemző aromákkal, idegen zavaró hatások nélkül. És ahhoz, hogy ilyen legyen a késztermék, teljes érettségű, egészséges, tiszta gyümölcs kell, mely rendelkezik a gyümölcsre jellemző egyedi illattal és ízzel. Higiénikus feldolgozási technológia, tiszta edényzetben, helyes cefrézési technika és technológia – darálás, magozás, csumázás, bogyózás –, irányított erjesztés, pektinbontás, pH-védelem, fajélesztő használata, hűtött erjesztéssel, és jó lepárló berendezés, valamint kellő szakismerettel rendelkező főzőmester.

március 25-27. között  Lovassy György és Adamik Anikó verseny igazgatók vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. Minden mintát egyszerre 6 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Lovassy György évek óta a gyulai verseny igazgatójaként is ismert – mellette okleveles élelmiszeripari mérnök, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOTHE cég hivatalos magyarországi képviselője -, mellette új szereplő az eddigi években bírálóként tevkénykedő Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinka Manufaktúrától „igazolt” át a fesztivál és verseny csapatához!

A zsűri számítógéppel bírál, 4×5 pontos bírálati rendszerben, ahol megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.

Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.

A Brillante 2020 párlatverseny pontszámításának alapja

a zsűri értékelése szerinti pontszámok. A számítás módja, a megadott hat kategóriában szereplő kategóriánként 1, a legnagyobb pontszámú termékek összege adja a végső verseny pontszámot. A legtöbb pontot szerző Bérfőzető, vagy Magánfőző nyeri el a címet. Pontegyenlőség esetén az a termelő nyeri el a címet, akinek több terméke érte el a Champion díjat.

– Legfontosabb az érett, egészséges gyümölcs, semmiképpen se tegyünk a cef­rébe sáros, rothadt alapanyagot. Cukor hozzáadása a cefréhez tilos, csak a minőséget rontanánk vele. A feldolgozás legyen gyors és higiénikus. A legtöbb gyümölcsnél a magok, fás, száraz részek, kocsányok nem valók a cefrébe. Kellemetlen savanykás, kesernyés ízükkel rontják a minőséget.

Óvakodjunk, a cefrézésnél az oxidációtól, amely az erjedés során káros folyamatokat indukál, az erjedés végén pedig teret enged az ecetsav baktériumok elszaporodásának. Védekezhetünk savazással és a cefrés edények gondos lezárásával. A kierjed cefrét minél hamarabb le kell párolni, mondta a szakember.

A gyümölcsfajta megválasztása, a termőtáj adottsága, az évjárat hatása mind befolyásolják a minőséget. A legkisebb hiba a feldolgozásnál a desztillációnál ront a késztermék minőségén. Ha rossz az elválasztás, nem megfelelő gonddal választjuk el az elő- és utópárlatot az bizony nagyban befolyásolja az élvezeti értéket.

Az elkészült pálinka tárolási körülményei és az érlelés ideje szintén hozzájárulnak, hogy egy minőségi jó itallal kedveskedhessünk családunknak, vendégeinknek, mondta Nagy Attila.

 

Forrás: Teol.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.

palinka.online/brill-palinkahaz – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül