Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre, rekord mennyiségű pálinka érkezett. 48 pálinkaház 400 tételét kellett végig kóstolnia és értékelnie a szakavatott bírálóknak, Miskolcon. A pandémiás helyzet miatt nem a megszokott helyen, és módon tartották meg a díjátadót sem, november elején, Budapesten.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László, adott interjút az országos versenyről.

Elmondta, a Pálinka Nemzeti Tanácsának kötelezettsége az, hogy országos pálinka versenyt rendezzen minden évben. Már a hetedik éve, hogy a Tanács teljes körűen egyedül rendezi ezt meg. Előtte, hosszú éveken keresztül különböző rendezvényszervezők segítettek ebben, Gyulán. Azóta mindig más és más vidéki nagyvárosban rendezzük meg az érzékszervi bírálatot, a díjátadó pedig Budapesten szokott lenni. Ez az első év, hogy 400 fölötti mintával neveztek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ezért bővíteni kellett a bíráló bizottságot is. Idén 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet osztottak ki.

Azt tudni kell, hogy ide csak olyan terméket lehet benevezni, ami megfelel a pálinka előírásainak, kereskedelmi főzdék tételei, kereskedelmi forgalomban is kaphatók.

A tavalyi évben a NETA miatt, a 2019. január elsején a népegészségügyi termékadó is került a pálinkára. Már ez is megnehezítette a pálinkafőzdék életét. A 2020-as év pedig a járványügyi helyzet korlátozásai következtében részlegesen vagy teljesen bezártak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, ezért még kevesebbet tudtak forgalmazni a pálinkákból.

Az, hogy miért pont ebben az évben értük el a 400 mintát? Én azt gondolom, hogy egy nagyon nagy munka van mögötte, mert folyamatosan kerestük a főzdéket, és próbáltuk meggyőzni arról őket, hogy a minőség miatt nagyon fontos a verseny. Mindenki láthatta azt, hogy az előző években is komoly munkát végeztünk, a bírálók kiválasztása terén is, tette hozzá Mihályi László. Ez az egyetlen olyan verseny, ahol csak kereskedelmi főzdék vesznek részt, és minden egyes minta, mielőtt a bírálók elé kerül, egy analitikai vizsgálat alá van vonva a NÉBIH laborjában. Tehát a bírálók már csak olyan terméket kóstolna, ami mindenben megfelelt a pálinka törvénynek.

Kiskőröst a Kunság-Szesz Zrt.Mátyás pálinkái, Soltvadkertet a

Schiszler pálinkák képviselték

az Országos pálinka versenyen, akik szép eredményeket, minősítéseket értek el. Térségünk pálinkáit országszerte ismerik és elismerik a fogyasztók, és a szakavatottak is.

Kiskőrösi cég, a Kunság-Szez Zrt. 2013-ban nyitotta meg a pálinka főzdéjét, az ország egyik legnagyobb pálinkagyártó üzemeként, a

Mátyás pálinka

márkanév alatt. Tulajdonosát, Nagy Lászlót kérdeztük az idei versenyről, hiszen hungarikumunkkal, a pálinkával nem először vesznek részt országos megmérettetésben.

Általában a fő ízeket szoktuk versenyre vinni, mondta Nagy László, a szőlőt, szilvátbarackot, málnát. És azokat, amiből készletünk is van. Mi azt valljuk, hogy nem minta pálinkát kell készíteni, hanem a versenyen is annak kell megfelelni, amit a nagy közönségnek is tudunk adni. Az idei versenyre hat pálinkával neveztünk. Az összes nevezett pálinkánk érmet kapott.

 • arany minősítést: Mátyás Irsai Olivér Szőlő pálinka (2019)
 • arany minősítést: Mátyás Málna pálinka (2019)
 • ezüst minősítést: Mátyás Barack pálinka (2019)
 • ezüst minősítést: Mátyás Szilva pálinka (2019)
 • bronz minősítést: Mátyás Vilmoskörte pálinka (2018)
 • bronz minősítést: Mátyás Szamóca pálinka (2019)

Több szempontból is fontos, hogy egy ilyen országos megmérettetésen képviseltessük magunkat. Ennek az Országos Pálinka versenynek van egy gyakorlati, praktikai eleme is. A beküldött mintákat a NÉBIH bevizsgálja, így amelyik erre a versenyre nevezhető, az biztosan forgalomba is helyezhető, minőségi pálinka. Mivel nincsen kötelező bevizsgálása ennek a szeszes italnak, mint például a bornak. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy ezek a pálinkák megfelelnek mindenféle szabálynak, még akkor is, ha nem lettek arany érmesek.

Természetesen mi is, a versenytársakhoz képest, vissza szeretnénk ezzel igazolni a munkánkat, hogy jók-e a pálinkáink és jó úton haladunk, tette hozzá Nagy László.

Tapasztalataink szerint, az emberek, a pálinka vásárlásánál a minőség mellett azt veszik még figyelembe, hogy az adott személynek ízlik-e az a pálinka. Mi mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy jó pálinkát csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel készíthetünk. A gondosan válogatott, zamatos gyümölcsök hamisítatlan íze adja

a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.

Viszont azt el kell mondanom, hogy a helyiek magánszemélyként kisebb mennyiségben vásárolják termékeinket, hiszen itt vidéken szinte mindenkinek van otthon jó házi pálinkája.

Inkább vendéglátóhelyeken tűzik itallapjukra a hivatalosan forgalomban lévő nagyobb pálinkaházak italait. Még a nagyobb városok boltjaiban jellemzőbb a kereslet ezekre a termékekre. Természetesen a webshopunkon keresztül is értékesítünk.

vírushelyzet ebben az ágazatban tevékenykedők életét is nagymértékben befolyásolta. Mivel a pálinkák kereskedelmének majdnem 90 százalékát a vendéglátóhelyeken bonyolódik. Ahogy ezek korlátozottan vannak nyitva, vagy egyáltalán nem működnek most, idén többször be kellett zárniuk, ez kihat ránk is, és nagyon nehéz helyzetbe kerültünk mi, szeszesital-gyártók is. Bár a jelenlegi helyzet ellenére, az idei pálinka forgalmunk ugyan annyi volt, mint a tavalyi évben, és mennyiségileg az országos top 10-ében benne vagyunk.

Térségünkből a

Soltvadkerti Schiszler pálinka is több díjjal,

minősítéssel térhetett haza a versenyről.

Schiszler pálinkák “Az alföld gyümölcseinek legjava”, tartja a szlogenjük. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka idei, 2020-as versenyéről és az ott elért eredményeikről Farkas Miklós, főzőmester mesélt hírportálunknak.

soltvadkerti pálinkafőzde párlatai az ország egyik legkiválóbb gyümölcstermelő vidékén, tökéletes gyümölcsökből, a lehető legjobb lepárlón, elhivatott szakemberek kezei között, több évtizedes szakmai tapasztalat alapján készülnek. A végeredmény pedig egy olyan prémium termék, amely minden pálinka szerető ember szívét megdobogtatja.

Schiszler cég elhivatottságának ékes bizonyítéka a neves versenyeken szerzett előkelő eredmények. Nagy büszkeségük, hogy birtokolják 2020-ban Bács-Kiskun Megye pálinkája és Bács-Kiskun Megye legeredményesebb pálinkafőzdéje címet. Kimagasló versenynek számít a Pálinka Nemzeti Tanács által rendezett

Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny

is, amin nagyon jó  eredményeket értek el. Szakmailag is nagy elismerésnek számít az itt elért minősítések.

 • Champion díjazást és arany minősítést kapott: Schiszler érlelt szilvapálinka (2017)
 • Champion díjazást és arany minősítés: Schiszler Madárberkenye pálinka (2017)
 • ezüst minősítés: Schiszler szilvapálinka (2019)
 • ezüst minősítés: Schiszler körte pálinka (2019)
 • ezüst minősítés: Schiszler sárgabarack pálinka (2019)
 • bronz minősítés: Schiszler Irsai Olivér szőlő pálinka (2019)
 • bronz minősítés: Schiszler birsalma pálinka (2019)
 • bronz minősítés: Schiszler meggypálinka (2018)
 • bronz minősítés: Schiszler Vilmoskörte pálinka (2018)

Farkas Miklós hozzátette, hogy a versenyre kiválasztott pálinkáknál fontos tudni, ők nem készítenek verseny pálinkákat. Ami azt jelenti, hogy forgalomban kapható készletekből választanak pálinkákat, vásárlók érdeklődési szempontjait figyelembe véve. Mivel számukra a fogyasztóik véleménye is nagyon számít.

fogyasztóinkat nagyon érdekli a versenyeken elért díjazások, mivel a szakmai megmérettetés bizonyosságot ad a termékről, esetleges változásokról, mondta Farkas Miklós. Fontos számunkra, tette hozzá, hogy az ország minden pontján hozzá juthassanak a termékeinkhez a vásárlók. Ennek érdekében sokat dolgoznak az üzletkötőink, reklám koordinátoraink.

vírushelyzet szerintünk mindenkit nagyon megvisel, amit együtt kell megoldani. Mindenkinek nagyon nehéz, szakmailag is komoly terheket kell megoldani. Ilyen helyzetben sok dolgot mérlegelni kell, de a legfontosabb a vevők felé a márka hűségünk megtartása, a minőségi pálinka szeretetének fenntartása.

A Pálinka Nemzeti Tanács

az Országos megmérettetésen nem csak a pálinkafőzők termékeit minősítette, hanem életmű díjakat is adott át.

Ezen rangos elismerésben részesült a térség országgyűlési képviselője, Font SándorMihályi László elmondta, hogy 2016-tól adományoz a Pálinka Nemzeti Tanácsa pálinka életműdíjat. Fontos, hogy olyan személyek kaphatják, akik emberi és szakmai magatartásuk révén példaértékűek.

Font Sándor nagyon sok mindent tett a hungarikumunkért, mint például a pálinkatörvény létrehozása, benyújtása és elfogadtatása. Sikerült azt elérnie, hogy ellenszavazat nélkül menjen át az országgyűlésen ez a jogszabály, ami csak a pálinkáról szól. Ez a jogszabály hozta létre a Pálinka Nemzeti Tanácsot is, melynek azóta is elnöke.

Font Sándor, országgyűlési képviselő elmesélte, hogy 2000-2001-ben döntött úgy, hogy csatlakozik az akkori Országos Pálinkafőző Egyesülethez. Szakmai tudására és politikai szerepvállalására volt szükség ahhoz, hogy a pálinka sorsának rendezését véghez tudják vinni. Nagy szükség volt erre, hiszen „borzasztó minőségű pálinkák forogtak akkoriban közszájon”, mondta a képviselő, és nem volt egy egységes törvény sem a pálinkával kapcsolatban. A minőségi, valódi, tiszta gyümölcspálinkák elérése volt a cél.

pálinka névhasználat levédésénél is nagy szerepet vállalt. Az UNIO-val meg kellett „értetni” a bérfőzés rendszerét is. Fontos mérföldkő volt a 2000-2001-es időszak, amikor pálinkaforgalmazási engedélyt kaphattak a kisebb bérfőzdék is, így kereskedelmi forgalomba bocsájthatták a pálinkájukat. A korábbi néhány nagy „pálinkás cég” mellé, további közel 50 főzde benyújtotta engedély igénylését, hogy piacra lépnének termékeikkel.

pálinka jogszabályi élharcosa, kijelenthetjük, hogy Font Sándor volt, míg a minőség javulása természetesen a főzdék érdeme.

Ma már szinte meg sem lehet számolni a pálinka fajtákat, hogy mennyiféle gyümölcsből készítenek szeszes italt. Virágkorát éli a pálinka kultusz.
Font Sándor kiemelte, büszke arra, hogy be tudták vonni a fiatal felnövekvő generációt is a tudatos, minőségi pálinkakészítés és fogyasztásba, kultuszába is. 

„Mi hiszünk abban, hogy a vírus ellen is jó, ezt a tudomány még nem igazolta vissza, de mi azért gyakoroljuk. Ez nem baj.” tette hozzá.

Meglepetésként ért ez az életmű díj, talán magam nem is foglalkoztam vele mind addig, amíg fel nem olvasták, hogy mi mindent csináltam ezen a pálinka fronton”  mondta Font Sándor.

Ez úton gratulálunk a pálinka főzdéknek a minősítéseikhez, Font Sándor képviselő úrnak a pálinka életmű díjához, és ezen a téren elért kimagasló eredményeihez.

Forrás: vira.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.

www.palinka.online/schiszler-palinka – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül