Ha visszatér a nagy meleg, a jéghideg hab tökéletes választás!
Hozzávalók 4 személyre
2,5 dl édesített növényi tejszín
5 dkg tisztított mandula
5 dkg tisztított pisztácia
15 dkg túró
2 ek. vaníliás porcukor
Az öntethez
10 dkg őszibarackdzsem
2 ek. pálinka
Elkészítés
1. A növényi tejszínt hűtőben lehűtjük. A mandulát és a pisztáciát serpenyőbe szórjuk, majd zsiradék nélkül 3-4 perc alatt megpirítjuk. Azonnal hideg tányérra borítjuk, aztán nagyobb darabokra vágjuk.
2. A növényi tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a pépesre tört túrót, a porcukrot, a pirított magok háromnegyed részét, majd újból kemény habbá verjük. Hűtőben alaposan lehűtjük (3-4 óra). Fél-egy órára betehetjük a mélyhűtőbe is, de nem kell megfagynia! Akkor jó, ha tömör, de nem jeges.
3. Tálaláskor a magos habot tányérra tett, vizezett desszertes fémgyűrűbe szedjük, belenyomkodjuk, hogy tömör legyen, majd óvatosan lehúzzuk a formát a habról. A tetejét megszórjuk a visszamaradt magokkal.
4. A dzsemet kissé megmelegítjük, elkeverjük a pálinkával, majd rálocsoljuk a krémre. Azonnal kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc + hűtés
Recept: Liptai Zoltán
Forrás: blikk.hu