A pálinka sokáig nem volt a kedvence bokodi Vasi Csabának. Míg meg nem tudta, milyen is az igazi. Mára, az italt népszerűsítő biciklizése és lovagrendi tagsága után csaknem tíz évvel annyira megszerette, hogy két ezüst minősítésű nedű gazdája: a tramini szőlőből készültté és a muskotályosé.

Egy történet a pálinka szeretetéig

Ahhoz, hogy Vasi Csaba történetét teljesen megértse az olvasó, vissza kell ugranunk az időben. Egészen 2002-ig és egy baráti beszélgetésig, Szegedre. Csaba megtervezte, később pedig véghezvitte elképzelését, ami szorosan kötődik két nagy szerelméhez, a sporthoz valamint egyik kedvenc italához, a borhoz. Elhatározta, hogy biciklire pattan és végigjárja az ország összes borvidékét, mind a huszonkettőt. Csaba csaknem 3000 kilométert hagyott maga mögött és hatalmas nagy népszerűségre és népszerűsítésre tett szert ezzel a vállalásával. Ezek után nem is volt kérdéses a folytatás.

Később, 2005-ben összesen 12 nap alatt tekert 2222 kilométert, de akkor már egy másik ital miatt. Ugyanazt tette a pálinkával, amit a borral: biciklivel bejárta az országot. Elindult Oroszlányból, a szülővárosából és útja során 37 gyümölcs- és törkölypálinkát előállító vállalkozást keresett fel azzal a nem titkolt céllal, hogy népszerűsítse a hungarikumnak számító nedűt. Továbbá a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra szerette volna irányítani a figyelmet.

A hosszú út a pálinka népszerűsítéséért

A sportembert útja során egy operatőr kísérte. Minden meglátogatott főzdéről kisfilm készült, melyekből év végére összeállt az ország legátfogóbb pálinka- és főzdegyűjteménye. A filmben kiemelt helyet kapott Magyarország hét eredetvédett pálinkakülönlegessége: a Szatmári Szilvapálinka, a Szabolcsi Almapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Békési Szilvapálinka, a Gönci Barackpálinka, az Újfehértói Meggypálinka és a Göcseji Körtepálinka, valamint számos más pálinkaspecialitás, mint például a Bolyhos Ágyas Pálinkák.

Elérkeztünk 2006-hoz, amikor a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület tiszteletbeli tagjaként azon dolgozik a mai napig, miként tudja még jobban fellendíteni a pálinkafogyasztást. Alig tíz év telt el és már gyakorlatban is kipróbálta mindazt, amiért éveken keresztül hajtott. Megkóstolta, megszerette és megfőzte élete első pálinkáját. Mára két ezüst minősítésű pálinka büszke tulajdonosa. A tramini és a muskotály szőlőből készített nedűjének alig akad párja.

Vasi Csaba fogyasztási tippjei

A pálinkát 16–18 fokos hőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ha túl hideg, akkor tompul az ízek összhatása, viszont ha túl meleg, nem csúszik olyan jól. Csaba szerint ízlelni kell a nedűt, kis kortyot a szájba, egy kis levegőt szívunk hozzá, így ad feledhetetlen élményt a jó pálinka. Végszóként hozzátette, hogy ami az olaszoknak a grappa, a görögöknek az ouzo, az a magyaroknak a pálinka. Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület tiszteletbeli tagja küldetésének tekinti, hogy népszerűsítse a jóféle hungarikumot.

Sportprogramot indított az Övegesben

Vasi Csaba testnevelő tanár. Eleinte Oroszlányban, a volt Benedek iskolában dolgozott, kilenc éve Szákszenden, az Öveges József Általános Iskolában pedagógus. Ötletgazdája és hagyományteremtője a szákszendi terepfutásnak, amit négy éve indított el. A tanulók számára évente két alkalommal megszervezi a futamot. Az idén, saját tanítványai mellett várja a környező oktatási intézmények diákjait is. A táv összesen 5 kilométer, aminek egy szakasza a faluban teljesíthető, de jórészt mezőgazdasági útvonalak jelentik a kijelölt pályát.

Forrás: kemma.hu