Eljutott a csúcsra: rangos szakmai elismerést nyert külföldön a Tokaj gin.

Gazdaságszociológus, történész, de a színpadon basszusgitárosként is otthonosan mozog Mészáros-Komáromy Dénes. Aki mindemellett, hogy a legújabb szenvedélyét igazán kiélhesse elvégezte a Szent István Egyetem Pálinkamester-képzését is. Az elején a whisky érdekelte, de a ginnel jutott a csúcsra a bodrogkisfaludi Seven Hills Distillery kézműves whisky- és ginfőzde tulajdonos-lepárlómestereként.

A brit The Spirits Business

szaklap által évente megrendezett The Gin Masters versenysorozaton a legmagasabb, Master elismerésben részesült a Seven Hills Distillery Tokaj ginje. Magyar gin ilyen magas nemzetközi elismerésben még nem részesült. A viadal 2008-as indulása óta mára a világ egyik legrangosabb szeszipari megmérettetésévé nőtte ki magát, ahol az italokat 16 különböző kategóriában értékelik a szakma legjobb bírái. 2020-ban a The Gin Masters kiírást két fordulóban rendezték meg, ahová összesen több mint 300 gint neveztek a világ minden tájáról. A második fordulóban mindössze 11 italnak ítélték oda a Master elismerést.

– A történet hat éve kezdődött, igaz akkor még nem tudtam, hogy ez lesz a vége – kezdte beszélgetésünket épp ginkészítés közben Mészáros-Komáromy Dénes. – Családommal, nagyszülőkkel és két bátyám családjával minden évben együtt járunk nyaralni, és mivel mindhárman nagycsaládosak vagyunk így olyan helyet kerestünk belföldön, ahol elférünk és nyugodt a környezet. A feleségem találta meg akkor a bodrogkisfaludi vendégházat, ahol minden tökéletes volt, mindenkinek megtetszett így éveken keresztül visszajártunk. Közben a fejemben ott motoszkált a gondolat, hogy meg kellene próbálkoznom whisky készítéssel, mert mindig is érdekelt ez az ital.

Én sem fiatalodom és basszusgitárosként előbb-utóbb „ledob” a színpad, de az alkotó energiákat le kell kötni, mert nem tudok egy helyben ülni. A whiskykészítés pedig ugyanolyan kreatív dolog, mint például a gitározás, nincs két egyforma szám, mint ahogy whisky sem. Gondolkodtam, hogyan fogjak hozzá, és így jutottunk el az ideális helyszínre Bodrogkisfaludra, ahol vettünk egy romokban heverő igazi zempléni parasztházat, és kialakítottuk a 2020 őszén megnyitott főzdét, a lepárlót pedig Hollandiából szereztük be.

Nem véletlenül onnan, hiszen Mészáros-Komáromy Dénestől megtudtuk, hogy Hollandiában tanulta a whiskyfőzés tudományát, de már ott a fülébe ültették, hogy próbálkozzon meg a ginnel is.

– A whiskyvel kezdtem, de annak a készítése hosszú, többéves folyamat – folytatta. – Megfogadtam a hollandok tanácsát és nekiláttam a ginnek is. Két évig kísérletezem a receptúrát, ebből írtam a diplomamunkámat is, ami maga volt a Tokaj gin. Nagyjából 18-20 félét főztem le, de mindig volt hiányérzetem, amikor visszatértem az elsőhöz. Megérzés volt, picit finomítottam rajta, és az lett a végleges receptúra. Ha már elkészült „tesztelni” is akartam, kerestem a verseny lehetőségét. Egyetlen, a The Spirits Business szaklap által megrendezett londoni volt nyitva, az utolsó pillanatban sikerült neveznem. Aztán december elején csengett a telefonom, Londonból hívtak: „Van egy jó hírem, elég tisztességes eredményt értek el. Master elismerést kaptak…” – mondta a férfi. Számomra ez egy elképesztő eredmény, nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerült. A viadalon a nagy gyártók, kereskedelmi főzdék 8-10 mintával neveznek – termékfejlesztési koncepcióra is használva az eredményeket –, én meg magánzóként az első kereskedelmi tétellel rögtön Master elismerést kaptam… Az meg külön öröm, hogy megmutathatjuk a világnak, hogy Tokaj-Hegyalja a bor mellett új dimenziókkal is gyarapszik, melyek tovább öregbítik a táj­egység hírnevét.