835,9 millió liter vodka készült tavaly Oroszországban, ami 6,3 százalékkal több a megelőző évhez képest.

A vodka gyártása az oroszoknak nagy üzlete. Decemberben éves összevetésben 11,1 százalékkal 85,6 millió literre nőtt a vodkatermelés – írja az MTI. Az orosz nemzeti fogyasztóvédelmi szervezet adatai szerint tavaly 10,1 százalékkal több, 91,9 millió liter konyakot

gyártottak. Oroszországban, habzóborból és pezsgőből pedig 6,1 százalékkal, 132,1 millió literre bővült a termelés. Borból 289,5 millió liter készült tavaly, ami 14,9 százalékkal több 2018-hoz képest.

Vodka? Bomba! Valódi csapás az oroszokra.

A vodka és más szeszes italok ára is jelentősen drágult Oroszországban az év elején. Eközben virágzik az oroszok kedvenc italának fekete előállítása és -kereskedelme, így a fogyasztás nem csökken.

Fél liter vodka 

hét százalékkal kerül többe januártól az új oroszországi szabályozás szerint, mint 2019-ben – derül ki a lenyel Rzeczpospolita cikkéből. Így 433 rubelre (2000 forint) drágul az oroszok kedvenc italának legalapvetőbb mennyisége. A brandi 2,6 százalékkal lett drágább, a konyak nagykereskedelmi ára 359 rubelra emelkedett, ami 6,2 százalékos növekedés.

A vodka fogyasztásának érdmei csökkenését azonban nem várják a szakértők az áremelés dacára sem , nem kis részben azért, mert Oroszország közép-ázsiai köztársaságaiban virágzik az illegális szeszfőzés. Az ország legszegényebb területein, Dagesztánban, Csecsenföldön termelik meg a hozzáférhető vodka közel felét – nem véletlenül.

Ott ugyanis józan muzulmánok dolgoznak feketén, akik lopnak. Az üzletet korrumpált hivatalnokok védik és bűnözői csoportok ellenőrzik. Az orosz termelők évek óta figyelmeztetnek a helyzet veszélyességére, de a Kreml ha tett is valamit ez ügyben, semmit sem ért el.