10 egyedi birspárlat házasításából születik meg idén az Év Pálinkája, melyet a közönség és a szakma a májusi Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat meg. A párlat alapja neves hazai pálinkafőzdék közös alkotása, mely a blendmester „keze között” dolgozza ki magát, érlelődik, pihen, végül limitált mennyiségben, mindössze 1.500 palackból kerülhet a pálinkakedvelők poharába tavasszal. A januári „Év Pálinkája” pályázatra beérkezett birspárlatok közül az arra érdemesek kiválasztása az Akvárium Klubban zajlott a napokban – igen jó hangulatban. A kulisszák mögött járva kérdeztük erről az „elegyről” Borsos Botondot, a Spiritus Primus Pálinkafőzde ügyvezetőjét és főzőmesterét. 

Van ám Spiritus! (A Rézangyal Kft. engedéylével)


P&P: Már 2011. óta a Budapesti Pálinkafesztivál egyik különlegessége az esemény nevét adó tematikus gyümölcs párlata, az „Év Pálinkája”, melynek idén először a Spiritus Primus birspálinka is alkotója lesz. Jó választás volt Ön szerint a birs? 

– Egy feltörekvő pálinkáról beszélünk. Nem olyan általánosan ismert, mint a meggy, kajszi, vagy a vilmoskörte, de ott van közvetlenül mögöttük. Egy nagyon karakteres és egyre inkább kedvelt párlatról van szó. 

Rézangyal Kft. engedélyével


P&P: Ez az oka, amiért idén önök is ringbe szálltak? 

– Külső szemlélőként a kezdetektől figyelemmel kísértük az „Év Pálinkája” kezdeményezést. Mivel a másfél évvel ezelőtti körtepálinka bennünket is elcsábított, így idén mi is pályáztunk és be is kerültünk a 10 kiválasztott párlat közé. 

P&P: Milyen a lelke az Önök párlatának?

– A modern tornyos lepárlás eredménye egy nagyon illatos pálinka. Ha valaki megkóstolja, megtapasztalhatja annak „lágyságát”, „édességét”. A mi pálinkánk merőben más. Valószínűleg ez a technológiánknak is köszönhető. Nem magozzuk ki a gyümölcsöt, a cefrét pedig 30-40 napig utóérleljük. Ettől sokkal karakteresebb, aromásabb lesz. Törekedtünk arra, hogy a kisüsti pálinkánk utóízében a gyümölcs természetes fanyarsága is megjelenjen. 

P&P: Megállja a piacon a helyét egy ilyen különc pálinka? 

– Mindig nehéz döntés, hogy az aktuális trendeket kövessük vagy a saját utunkat járjuk. Azoknak a 4-5 csillagos szállodáknak visszacsatolásai alapján, ahová szállítunk, a birspálinka esetén megérte kockáztatni. 

P&P: S hogy szerepelt a „nedű” az „Év Pálinkája” megmérettetésen? 

– A 20 pontos standard pontozás alapján külön bíráltuk a pálinka illatát, a tisztaságát, az ízének jellegét, a harmóniát. Igen kiegyensúlyozott volt a megmérettetés, minden pálinkának, a miének is, megvolt a maga előnye.

P&P: Akad azért olyan párlat, mellyel önmagában is szívesen kínálná meg vendégeit?

– Természetesen volt.

P&P: Előfordul, hogy egy ilyen különleges kóstolás során megismerik egymás pálinkáját? 

– Hozzám hasonlóan azok a főzőmesterek voltak jelen, akiknek a pálinkája versenyben volt. Ismerjük ugyan egymást a nagy versenyekről, sok kóstoláson vettünk már együtt részt, erre azonban nincs esély. Olyan előfordult, hogy valaki jelezte, valószínűleg a pohárban a saját pálinkája van. De mivel többen kóstolunk és minősítünk így ennek nincs jelentősége. 

P&P: Ha nem titok, árulja el, melyik főzde párlata adja majd az idei év pálinkájának gerincét? 

– Nem titok, de nem tudom megmondani. Ez majd a blendmestertől függ. Ő állítja össze a végleges arányokat, amit igen sok minden befolyásolhat. Az alappárlatok ára, rendelkezésre álló mennyisége, alkoholfoka. A végén mi is csak egy-egy palackkal kapunk ebből a limitált kiadású párlatból. 

P&P: Ha nem tűzheti ki az ember a főzde falára, hogy mi vagyunk az „Év Pálinkájának” a fő alkotója, mi a gyakorlati haszna az egésznek? 

– Az összefogás. A jó hangulat. S tudjuk azt is, hogy a reklám sohasem árt.

P&P: Hol találkozhatunk a Spiritus Primus birspálinkával a tavasz folyamán? 

– Számos helyen megjelenünk pálinkáinkkal: a három napos Hollókői Húsvéti Fesztiválon, a hagyományok és az életöröm ünnepén 2016. március 26. és 28. között az Őshonos Delikáttal közösen, valamint az Infopark területén minden hónap első péntekén rendezett termelői piacon, az új budapesti bázisunkon – Kerekes Sándor séf üzletében, az Őshonos Delikátban (XIII. ker. Radnóti u. 22.), a Borháló üzleteiben Budapesten, Dunaújvárosban és Tatabányán. 

S természetesen ott leszünk a Budapesti Pálinkafesztiválon májusban, ahol az „Év Pálinkájával„ együtt a mi párlatainkat is meg lehet kóstolni. 

P&P: A május még igen messze van, a szezonnak pedig lassan vége. Ha jól sejtem, most egy kis pihenés következik 

– Ezt a szót nem nagyon ismerjük. Egy főzdében mindig van mit csinálni. Javítani, felújítani. Új elképzelésekkel állunk elő. Készülünk a következő szezonra. Bár a fagyok végeztéig az idei gyümölcstermésről még nem lehet nyilatkozni, s nem lehet látni, mit hoz a 2016-os év, az biztos, hogy idén is nagy fába vágtuk a fejszénket. A célunk, hogy jobban bekapcsolódjunk a turizmusba. Remélhetőleg erről a következő hónapokban be is számolhatunk itt a „Pálinkák és Párlatok” hasábjain.