Az I. Butellás Pálinka-mustrára összesen 41 minta érkezett. A gyümölcspárlatokat háromtagú zsűri értékelte, Láda Lajos, a Csongrád Megyei Pálinka Lovagrend tagjának elnökletével, valamint dr. Mucsi Imre és Benkő László alapító tagokkal. A legjobb pálinkákat három kategóriában díjazták és a Bálint Kerámia által készített butellákkal illetve Benkő László könyvével jutalmazták. Aranyminősítésből 17 darab, ezüstből 14, bronzból 6, míg emléklapból 4 talált gazdára.

Az arany kategória kiemeltjei:

A legtöbb pontszámot Farkas Imre vegyes pálinkája, és eperhordóban érlelt kökénypálinkája érte el. Török Ernő sárgabarack pálinkája kiemelt díjas lett. A zsűri különdíját Herédi Mihály diópálinkája érdemelte ki, az arany kategóriát pedig Asztalos Sándorné hozta el, aki vegyes pálinkájával mérettette meg magát.

Arany oklevélben részesültek:

Kővágó Zsolt: sárgabarack pálinka
Kristó Imre: sárgabarack pálinka
Lukács Lajos: sárgabarack pálinka
Szögi Tibor: sárgabarack pálinka
Farkas Imre: sárgabarack és őszibarack pálinkák
Kovács Ernő: vegyes pálinka
Farkas Imre: őszibarack pálinka, eperfahordóban érlelve
Herczeg László: körtepálinka
Lukács Lajos: szőlőpálinka
Farkas Imre: birspálinka
Bayer László: birspálinka

Az ezüst kategória kiemeltjei:

Földesi Gábor: körtepálinka
Sötét Zsolt: ribizlipálinka
A zsűri különdíját Csikós Sándor kapta, szőlőpálinkájáért.

Ezüst oklevélben részesültek:

Bihacsy László: sárgabarack pálinka
Kristó Imre: almapálinka
Kovács László: szilvapálinka
Földesi Gábor: szilvapálinka
Gy. Szabó Gábor: szilvapálinka
Látos József: körtepálinka
Herédi Mihály: birspálinka
Földesi Mihály: sárgabarack pálinka
Látos József: sárgabarack pálinka
Égető Gábor: vegyes pálinka
Látos József: almapálinka

Bronz oklevélben részesültek:

Hajdú Oszkár: sárgabarack pálinka
Herédi Mihály: sárgabarack pálinka
Asztalos Csaba: almapálinka
Asztalos Csaba: körtepálinka
Herczeg László: vegyes pálinka
Herédi Mihály: ágyas málnapálinka

Emléklapot kaptak:

Lucz Mihály: sárgabarack pálinka
Herczeg László: szilvapálinka
Sötét Zsolt: banánpálinka
Sötét: gyömbér-narancs pálinka

Érdekességek:

Farkas Imre hat mintával vett részt a versenyen és valamennyi aranyminősítést kapott. Asztalos Sándorné lekörözte fiát, ugyanis vegyes pálinkája aranyat ért. Földesi Gábor beadott kóstolóival ezüstminősítéseket szerzett, ahogyan Látos József mintái is ezüstöt érdemeltek ki. Bár Sötét Zsolt pálinka különlegességeit nem értékelte a zsűri, viszont ribizlipálinkájával ezüstminősítést ért el. Bayer László élete első pálinkáját főzte és egyből a legmagasabb minősítést kapta meg.

Alapanyag szempontjából a legtöbben a sárgabarackot választották, pedig a szakemberek szerint nem is volt igazán jónak mondható az idei baracktermés, ráadásul a barack cefréje igényli a legnagyobb hozzáértést. A hagyomány úgy tartja, hogy szilvából sokkal könnyebb jó pálinkát készteni, ebből a gyümölcsből mégsem született aranyminősítésű.

Fotó: Illusztráció

A bejegyzés Pósa Tamara cikke alapján készült.