A Pálinka Show, Magyarország legnagyobb pálinka bemutatója 2020. április 24-én nyitja meg kapuit  a szakmai és a pálinkakedvelő látogatók számára. Ez a show Magyarország új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített eseménye, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre. Egy rendezvény, amely lehetőséget teremt arra, hogy a pálinkás szakma meghatározó képviselői találkozzanak a piac kereskedelmi oldalán elhelyezkedő szereplőkkel, úgy, mint a HoReCa képviselőivel, a kis- és nagykereskedelmi láncok döntéshozóival, hotel és étteremvezetőkkel, tulajdonosokkal, illetve közvetlenül a minőségi pálinkákat kereső fogyasztókkal is.

Pálinka Show a pálinka fővárosában

Gyuláról indult hazánk első és máig is működő legnagyobb pálinkafesztiválja, amelyhez kapcsolódóan szintén úttörőként elindult egy pálinka és párlatverseny! Gyula, a Gyulai Pálinkafesztivál mindig kitűnt újító küldetéstudatával, a fiatalos lendület állandó innovációval párosul!

Hallgasson az érzékeire!

A Pálinka Show -on – amely a Hunguest Hotel Erkelben kerül megrendezésre – megtalálható pálinkák és párlatok egy előzetes értékelést szereznek egy szakértő bírálói teamtől. A bírálóink hazánk legjobb pálinka szakértői, a gasztronómia világának jeles képviselői és újságírók. Az értékelés segíthet eligazodni a fogyasztóknak a termékek színes kavalkádja között. Kiállítóink között megtalálhatóak majd Magyarország legjobb pálinkafőzdéi és még kevésbé ismert gyöngyszemei is, valamint programunkat színesíti a külföldről érkező párlatok csodálatos világa is.

A szabad kóstoló alkalmával ízelítőt nyerhetnek Látogatóink a hazai pálinka és „kraft spiritek” teljes kínálatából, jól bevált kedvenceket kóstolhatnak, és nyithatnak az újdonságok iránt is.

A termékek tematikus szekciókra – közöttük interaktív érzékszervi pihenő pontokkal – bontva jelennek meg, adattáblájukon a következő adatok szerepelnek:

  • Termék megnevezése
  • Termék előállítója
  • Alkoholtartalma
  • Évjárata
  • Kiskereskedelmi ár kategóriája (pl. 6.-8.000 Ft/palack)
  • Kereskedelmi pont megjelölése, ahol a fogyasztó elérheti
  • Termék szöveges értékelése

Céljaink:

Küldetésünknek tekintjük, hogy segítsük, kiemeljük a kereskedelmi célú pálinkafőzdék munkáját ebben a számukra nehéz gazdasági helyzetben. Új rendezvényünk célja, hogy az így is sok teher sújtotta kereskedelmi pálinkafőzdék termékeit méltón reprezentáljuk a piac számára. Az érdeklődők számára átfogó térképet nyújtsunk a hazai pálinka piacról. Kapcsolódási pontként kívánunk jelen lenni a termelő, fogyasztó és a kereskedelem szereplői között.

Hogyan látogatható a Pálinka Show?

Érdeklődőinket 2020. április 24-25-én 11.00 és 15.00 óra között várjuk a Hunguest Hotel Erkelben, amely a Gyulai Pálinkafesztivál szomszédságában található.

A rendezvény belépőjegy köteles, amelyet előzetesen az esemény hivatalos weboldalán, az apalinkashow.com oldalon tudnak megváltani az érdeklődők.

Minden látogató egy kóstolópoharat és egy Pálinka Kalauzt kap az érkezéskor, amelyben információkat talál a megjelent pálinkafőzdékről, a kiállított pálinkákról, párlatokról és kraft spiritekről.

A Pálinka Kalauz nem csak eligazodási forrásként lesz jelen a Látogató kezében, hanem a saját tapasztalatait is lejegyezheti az általa emlékezetesnek ítélt tételekről.

Mindemellett a Pálinka Kalauzban egy szavazólapot is találnak majd az érdeklődők, amely alapján leadhatják voksukat:

  • A Pálinka Show kedvenc pálinkája
  • A legszebb címkedesign
  • A legjobb ár-érték arányú termék
  • A legjobb „kraft spirit”
  • Az év pálinkafőző mestere

A rendezvény pénteki napján Szakmai Napot is tartunk, amelyre várjuk a piac kereskedelmi szereplőit: a HoReCa képviselőket, kis- és nagykereskedelmi láncok döntéshozóit, étteremvezetőket és tulajdonosokat, valamint hotelláncok vezetőit.

Milyen szakmai programokat kínál a Pálinka Show?

  • Kóstolópohár teszt
  • Érlelési bemutató
  • Illatok a pohárban
  • Pálinka szakmai konferencia és workshop, amely kapcsán együttműködő partnerünk a Pálinka Céh Egyesület. A konferencia fókuszában az alábbi témák állnak:
  • Klímaváltozás hatása a gyümölcstermesztésre
  • Gazdasági környezetváltozás hatásai a pálinka ágazatban
  • Technológia és innováció rejtette lehetőségek
  • Pálinka és párlat készítés szakszerűen

Milyen szakmai elismerésekben részesülhetnek a főzdék?

  1. A 2020-as esztendőben ismét meghirdetésre kerül a„Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2020”díj, amely során a pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegált tagjai 5 terméket javasolnak a díjra.

A díjat a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnöke, Csapody Balázs adja át majd a nyertes főzdéknek a Pálinka Show rendezvényen.

Az 5 kategória, amelyből 1-1 terméket választanak:

  • almatermésű gyümölcsökből készített pálinkák
  • ágyas és vegyes pálinkák
  • csonthéjas termésű gyümölcsökből készített pálinkák
  • szőlő- és törkölypálinkák
  • vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült pálinkák
  1.  Megválasztásra kerül a rendezvény keretein belül a„Vadászkamara Pálinkája”a Bogyós és vadon termő gyümölcsök kategóriáiból. A megválasztással az Országos Magyar Vadászkamara vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra. Ezzel a nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a „Vadászkamara pálinkája” címet, az ezt tanúsító éremcímkét a pálinkásüvegein elhelyezheti.

 Miért érdemes Kiállítóként részt venni a Pálinka Show-n?

  • Minőségi megjelenést és bemutatkozási lehetőséget biztosítunk szabad, kötetlen kóstolási lehetőséggel.
  • Bemutathatja termékeit és szolgáltatásait is a legfontosabb piaci szereplők számára egy szakmai napon belül.
  • Tematikus szekciókban való megjelenést biztosítunk a termékeknek (gyümölcsönként külön szekciók).
  • A kiállított termékekről egy szakértői team általi bírálat alapján egy előzetes minősítési lehetőséget biztosítunk, amellyel segítjük a Látogatót eligazodni a pálinkák világában.
  • Összekötjük a fogyasztót a termelővel: Pálinkakedvelő fogyasztói réteget szólítunk meg.
  • Fogyasztói visszajelzést adunk: minden Látogatótól véleményt gyűjtünk.
  • Piacot építünk: egyedülálló kapcsolatépítési lehetőség a hazai és nemzetközi fogyasztókkal, kereskedőkkel, piaci döntéshozókkal, sajtóval.
  • Teljes rálátást adunk a hazai pálinkapiacra.
  • Szakmai interaktív bemutatókat nyújtunk.
  • Marketing megjelenési lehetőséget, nagy volumenű kommunikációt biztosítunk.
  • Megjelenési lehetőséget biztosítunk a rendezvény kiadványában, amelyből tájékozódhat a Látogató a pálinkafőzdéről, a kiállított termékekről. Ebben a kiadványban a Látogató jegyzetelhet a kóstolt termékről, és szavazatát is leadhatja a különböző témakörökben.
  • Teret adunk az újhullámos termékeknek is: A pálinkafőzdék bemutathatják a „kraft spirit” szekcióban forgalomba hozott termékeiket is.
  • Szakmai Látogatóknak, mint a HoReCa képviselői, értékesítési láncok, nagykereskedelmi egységek döntéshozói, sajtó képviselői részére ingyenes belépést biztosítunk.
  • Kísérőrendezvényeink egyidejűleg több tízezres pálinka iránt érdeklődő Látogatókat vonzanak Gyulára, a Pálinka Fővárosába!

Regisztrációs feltételek:

Kizárólag kereskedelmi célú pálinkafőzdék regisztrálhatják a termékeiket a Pálinka SHOW 2020 bemutatójára. Azon termékek kerülhetnek regisztrálásra, melyek kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak. A rendezvényen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt.

Regisztrálható termékek köre: Pálinkák, párlatok és párlat alapú termékek

Külföldi regisztráció esetében a Jöt. rendelkezéseit alapul véve, más Európai Unió tagállami szeszfőzdék, adóraktárak, szabadforgalomba bocsátott párlattal regisztrálhatnak, amit egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a program szervezőjének. Harmadik ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a regisztrált párlatot, amelyet a vámkezelésről kiállított okmány igazol. Külföldről a 11/2008 EK rendeletben foglaltak szerint gyümölcs- törköly- seprő- bor- sör- gabona párlatnak, vagy ezekbe a kategóriákba tartózó területileg védett névvel rendelkező (pl. grappa, whisky, cognac, armagnac stb.) termékekkel lehet.

A termék származását és a jövedéki adó megfizetését (zárjeggyel vagy egyéb, a küldő országban érvényben lévő módon) igazolni kell.

A termék előállítója vállalja, hogy a benyújtott termékek megfelelnek a törvényi előírásoknak, azon kívül csak természetes alapanyagokat használtak fel az előállítás során, azok nem tartalmaznak hozzáadott aromákat (természeteset sem), színezékeket, illetve nem használtak fel GMO-t.

Regisztrálni 2 db 0,5 literes vagy 3 db 0,35 literes palack beküldésével, illetve a Jelentkezési Lap, Termék regisztrációs lap teljes kitöltésével lehet. A címkén szereplő információknak meg kell egyezniük a Termék regisztrációs lapon feltüntetett adatokkal. A címkéknek meg kell felelniük a törvényi előírásoknak, fel kell tüntetniük a tételszámot és / vagy az évjáratot.

Pálinka Show Bírálat:

Minden regisztrált termék egy előzetes bírálaton esik át. A bírálói panelek 5 főből állnak. A bírálat 20 pontos rendszerben történik, vak bírálat alkalmazásával. A panel 5 bírálatának végpontszámát összegezve alakul ki a végső pontszám, amelynek így a maximuma 100 pont. Emellett egy szöveges értékelést is kap minden termék. Azon termékek, amelyek nem érik el a 5*14=70 pontot, azaz technológiailag hibás termékek, nem szerepelhetnek a Pálinka SHOW kiállításán.

A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:

  • Tisztaság: 5 pont
  • Aroma, karakter: 5 pont
  • Szájérzet: 5 pont
  • Utóérzet, harmónia: 5 pont

A pontozás során csak egész pontszám adható. Szöveges értékelés készítése kötelező.

A kiállításon a csak a szöveges értékelések kerülnek megjelenítésre a termék adattábláján.

Bírálói Panel tagjai:

  • 3 fő elismert pálinkabíráló szakember
  • 1 fő elismert pálinkabírálatban gyakorlott sommelier
  • 1 fő elismert pálinkabírálatban gyakorlott gasztronómus

A termékek tematikus szekciókra bontva jelennek meg, adattáblájukon a következő adatok szerepelnek:

  • Termék megnevezése
  • Termék előállítója
  • Alkoholtartalma
  • Évjárata
  • Kiskereskedelmi ár kategóriája (pl. 6.-8.000 Ft/palack)
  • Kereskedelmi pont megjelölése, ahol a fogyasztó elérheti
  • Termék szöveges értékelése

 

 

Pálinka Show tematikus szekciók fő és alkategóriái, illetve kódjai:

  1. Almatermésűek:

1.1. alma

1.2. birs, birsalma, birskörte,

1.3. körte, vilmoskörte

  1. Csonthéjasok: 

2.1. cseresznye

2.2. meggy

2.3. kajszibarack

2.4. szilva

2.8. egyéb csonthéjasok

  1. Bogyósok:(áfonya, bodza, csipkebogyó, faeper, fekete berkenye (Aronia), köszméte málna, ribiszke, josta, szamóca, földieper, szeder, egyéb bogyósok)
  2. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:

4.1. szőlő illatos-muskotályos

4.2. szőlő

  1. Törköly- és egyéb szőlő eredetű termékek:

5.1. szőlő törköly illatos-muskotályos

5.2. szőlő törköly

5.3. seprőpárlat, borpárlat, egyéb szőlő- és szőlő eredetű termékek

  1. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és különleges gyümölcsök:

6.1. berkenyék (házi, madár, barkóca, lisztes, svéd, fekete stb.)

6.2. kökény, sajmeggy, vadmeggy, vadcseresznye, kései meggy, zelnice meggy, vadszilva

6.3. vadalma, vadbodza, vadkörte, vadmálna, vadőszibarack, vadszeder, erdei szamóca

6.4. boróka, borzag, fanyarka, füge, galagonya, homoktövis, kivi, som, szelídgesztenye, tűztövis

6.5. egyéb gyümölcsök: görögdinnye, sárgadinnye,…

  1. Vegyes pálinkák
  2. Ágyas pálinkák/párlatok
  3. Egzotikus gyümölcspárlatok:ananász, banán, citrom, datolya, gránátalma, grapefruit, mangó, mandarin, narancs, vérnarancs, egyéb egzotikus
  4. Zöldség- és egyéb párlatok, geistek
  5. Párlatok:keserű, brandy, calvados, gin, grappa, rum, slivovitz, tequila, vodka, whisky
  6. Likőr

Kérdés esetén kérjük keressék Adamik Anikó szakmai koordinátort az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: info@apalinkashow.com   Mobil: +36 30 522 16 79