Kis mértékben gyógyszer – tartja a mondás a pálinkáról. De milyen az igazán jó kisüsti? A többség szerint a legfontosabb ismérve, hogy gyümölcsös az aromája és nincs benne mesterséges aroma és finomszesz. Végül pedig legalább 37,5 százalékos alkoholfokkal bír.

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, a gyümölcs-alapanyagú cefrék többsége már lefőtt, jelenleg inkább a törkölypálinkák, -párlatok készülnek. A kifőzdék vezetői azt mondják, sajnos évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékeken. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinka készülhet.

A kölesdi Berényi István korábban azt mondta, hogy míg két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak harmadát. Ennek oka, hogy egyre többen készítik otthon a pálinkát. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

Pálinka tudománya

A lefőzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. Az is gond, hogy sokszor a nyár elején elkezdik a gyümölcsöket gyűjtögetni, és ott áll a cefre az edényben hosszú hetekig, sőt, ha még az ősszel is dob bele a gazda gyümölcsöt, akkor hónapokig.

Pedig nyolc-tíz nap elég ahhoz, hogy kiforr­jon, ilyenkor rögtön főzni kellene. A jó pálinka legfőbb titka a jó gyümölcs: étkezési, de minimum a lekvárminőségűt kell használni – hangsúlyozta a pálinkamester, aki minden évben találkozik megsavanyodott, büdös cefrével is.

Ezer fő megkérdezésével készített kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft., amelyben a 18 és 49 évesek körében mérték fel, hogy vajon kinek mitől lesz ideális a pálinka, számolt be a tanulmányról az agrarszektor.hu. A felmérésben részt vevők hatvanhat százaléka szerint az a jó pálinka, amelynek gyümölcsös az aromája, huszonnégy százalékuk szerint pedig az ideális pálinka lágy és harmonikus. A közepes (40 fokos) és magas (50 fokos) alkoholtartalom a megkérdezettek mindössze huszonhárom-huszonhárom százaléka szerint fontos.

Az ideális magyar pálinka

Az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk szerint az erős, torkot kaparó nedű az ideális. Talán nem meglepő, de a résztvevők csupán két százaléka véli úgy, hogy a tökéletes pálinka alacsony (30 fokos) alkoholtartalmú.

A pálinka évszázadok óta gyógyszer. Buda környékén már a 13. századból találtak speciális égettboros (pálinkás) üvegeket. Mátyás korában pedig már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Az égetett szesz egyébként a 16. századig gyógyszernek számított. A pálinka szláv eredetű szó, amelyet az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhat. A pálinkafőzés védőszentje Szent Miklós. Régen gyógyszer helyett is használták.

Forrás: www.teol.hu