Ez önmagában nem katasztrófa, csak az a baj, hogy illegális.

A Romániában érvényes törvényes előírások szerint a nagyobb mennyiségű otthoni pálinkafőzés nem lehetetlen, de elég bonyolult, ha az ember törvényesen akarja csinálni. Az adótörvénykönyv szerint 40 liter az a mennyiség, ami egyéni, családi, házi fogyasztásra szabadon lepárolható otthon, e mennyiség fölött engedélyekre van szükség és jövedéki adót is kell fizetni.

Persze tudjuk, hogy a gyümölcstermő vidékeken, de ott is, ahol a háztáji szilvafák vagy almafák elegendő mennyiségben teremnek, az emberek előszeretettel főznek pálinkát úgy is, hogy nem feltétlenül veszik figyelembe a 40 literes felső határt és az adófizetés sem minden esetben történik meg, hogy szépen fogalmazzunk.

Így tett egy 80 éves Olt megyei öregúr is, akinek a corabiai házában nem kevesebb, mint 7556 liter házilag főzött pálinkát találtak egy házkutatás során. A műanyaghordókban tárolt gyümölcspárlatokon kívül házi gyártmányú szeszfőző üstöket és egyéb berendezéseket is találtak a rendőrök. Az idős bácsi vélhetően nem saját használatra állította elő az irdatlan mennyiségű szeszt, hanem minden bizonnyal polgártársait is ellátta a nedűvel, persze pénzért, mert a lakásán találtak több mint kilencezer eurót és 16 ezer lejt is. Bűnvádi eljárás indult ellene, az adóhivatal ráadásul ötezer lejes pénzbírságot is kiszabott rá.

Forrás: Főtér

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül