A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az MTI-nek. Erdős Norbert felidézte: az elmúlt 15 évben a pálinka a nemzetet autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. A pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás – tette hozzá. 

Az Agrárminisztérium 2014-ben

hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot – emlékeztetett az államtitkár -, amelynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómiai jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát.

A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig Top Pálinkakiválóság minősítést kapott.

Nemzeti pálinkakiválóság program Agrárminisztérium 2021 pálinkája a Gyulai pálinkamanufaktúra érlelt szilvapálinkája

A Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája

nyerte el 2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat.

Forrás: Reim Károly | Index.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül