Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált Lovász Sándor ötletgazda szervezte meg 2000-ben Gyulán. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben számos hasonló rendezvényt született. A szoros verseny pedig a Gyulai Pálinkafesztivál megújulását is megkövetelte.


Nagyobb és hangsúlyosabb – ilyennek ígérkezek az április 15-17. közötti Gyulai Pálinkafesztivál Bora Imre főszervező szerint. A cél is jelentős: hogy e rendezvény ismét az ország és a szakma első számú pálinkafesztiválja legyen.

Idén a korábbi évektől eltérően nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Így helyi kolbász-, májas-, csokoládé-, mangalica- és szürkemarha-termékek, valamint a méz és a kürtős kalács különös egyveleget alkot majd a pálinkával karöltve.

Változások lesznek a pálinkaversenyben is: míg ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel, addig külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára.
A fesztiválon koncertet ad idén az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.