Hangzik a jó tanács Katától, mert a pálinka magas alkoholfokú, könnyen és gyorsan a fejünkbe száll, ezért ésszel(!) kell a pálinkakóstolóhoz is hozzá állni!

pálinkakóstoló Master Katával

Tokaj-Hegyalja magasabb fokon a VinoPiano-Borbár/Wine Bárban Badics  Katával

Amikor Katától megtudtam, hogy mire készül, magától értetődő volt, hogy részt akarok venni rajta!

Korábban már volt szerencsém egy pálinkával kapcsolatos rendezvényen találkozni vele. Minden elismerésem az övé, hiszen mesteri (akarom mondani Masteri) alapossággal, minden apró részletre figyelve szervezi az eseményeit.

Tudom róla, hogy átadta magát a pálinkának. Ő szeretne lenni a hazai pálinka egyik legjobb ismerője. Ezért mindent meg is tesz. Péntek este megtudtam, hogy azért látogatja oly nagy szorgalommal a borászatokat, mert szerinte a szőlő- és törkölypálinkák igazi értékeléséhez a borokon, a szőlőfajták megismerésén keresztül vezet az út. Tudatosan építi magát. Ez nekünk, pálinkakedvelőknek csak jó!

Egy szuper társaság gyűlt össze a VinoPiano-Borbárba. Kata úgy kezdte, hogy ha ő vendégségbe megy, akkor szereti, ha a megérkezést követően 15 percen belül megkínálják egy finom itallal. Éppen ezért velünk ő jó házigazda módjára úgy is tett, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat.

A kóstolóhoz egy nagyszerű tál is dukált, sonkával, házikolbásszal, olivával, humusszal, erdei gombával, különféle sajtokkal. Kezdtünk egy Habzó Hárssal, majd Kata egy Szamorodnit mutatott meg. A szamorodniról péntek óta tudom, hogy a neve lengyel eredetű: „samorodny”, jelentése „magán termett”, „magától termett”, vagyis úgy, ahogy termett. Egy azon fürtön a töppedt, aszúsodott szőlőszem és a többiek. A feldolgozás során is!

Szóráth pálinka

Nem volt meglepetés, hogy a számomra oly kedves Szóráth Pálinkákon keresztül ismerkedtünk meg Tokaj-Hegyaljával. Kóstoltunk cigánymeggyet, Gönczi barackot, vadbirset, majd dűlőszelektált Furmint szőlőpálinkát a Tállyai Köveshegy dűlőből. Ezt követően Aszú szőlőt, majd háromféle törkölypálinkát. A kedvencem a kóstolósorban az érlelt Tokaji Törkölypálinka volt, amit szintén nem először volt szerencsém kóstolni.

Azok mellett, hogy kedvelem a Szóráth pálinkákat, számomra nagyra becsült szakemberektől is elismerő szavakat hallottam, különösen az érlelt törkölyükről.

Arra bíztatok mindenkit, hogy akinek van lehetősége (és még nem ismeri), ismerkedjen meg Katával személyesen is!

További sikereket kívánok Kata Master!