Az első partiumi pálinka és párlat verseny több mint száz mintával került megszervezésre a szervezők által, tíz kategóriában

Tóth Zsigmond

Azt is mondhatnánk, hogy nagy fába vágták a fejszét a hegyközkovácsiak, amikor elhatározták: megrendezik az I. Partiumi Pálinka és Párlat verseny eseményt. Erre az elmúlt évek tapasztalatai, és az évek óta visszajáró pálinkafőző gazdák versenyszelleme bátorította fel őket. Mint korábbi alkalmakkor is, a hegyközkovácsi kultúrház adott otthont a rendezvénynek. A főszervező Papp Zoltán már hónapokkal korábban megkezdte a szervezést Forró László lelkipásztor, ötletgazda segítségével. Helyből, a megyéből és a határon túlról 102 minta érkezett, a versennyel a pálinka, mint hungarikum kulturált fogyasztását népszerűsítik, elismerve egyúttal a minőségi pálinkát főzők és főzetők munkáját is.

Az köztudott, hogy az Európai Unió szabályozása szerint pálinkának a magyar gyümölcs, illetve törkölypárlatot lehet nevezni. A Kárpát-medence éghajlata különösen kedvező a különböző gyümölcsök számára, így aztán megszámlálhatatlan fajta alapanyagból voltunk és vagyunk képesek pálinkát készíteni, ez a hegyközkovácsi versenyen is bebizonyosodott. Forró Lászlótól megtudtuk, hogy a pálinka évszázadok óta a magyar táplálkozási kultúra, a mindennapi élet része és ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, a makói hagyma, a szabolcsi alma vagy a tokaji aszú. Napjainkban a pálinka élvezete ünnepi eseményekhez, családi összejövetelekhez kötődik, így fogyaszthatjuk étkezés előtt vagy után, vagy csak úgy, önmagában, de bizton állíthatjuk, hogy fogyasztójának mindenképpen élményt ad.

Tíz kategória

A zsűri szakemberekből tevődött össze: dr. prof. Popa Dorin (elnök), Szoboszlai Hilda Alinda, Szoboszlai Csaba és Oláh Zoltán. A mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelték, a párlat tisztasága, a gyümölcskarakter, a szájérzet és a termék harmóniája alapján. Az összesített pontszámok alapján tíz kategóriában a szervezők 33 arany, 38 ezüst, és 25 bronz díjat osztottak ki. Volt 6 pálinka, amely csak oklevelet kapott. Az első három aranydíjas: 1. Szabó Béla (Hegyközcsatár, 2018-as málnapálinkával), 2. Szőke Lajos (Szalárd, 2019-es meggypálinkával), 3. Molnár Ida (Hegyközcsatár 2018-as cseresznyepálinkával). A főarany-díjat a hegyközkovácsi Forró László nyerte egy 2019-es barackpálinkával. Tombola is volt, a versenyhez és a rendezvényen résztvevő gazdákhoz igazodva, hiszen főleg szőlő- és gyümölcstermesztésénél használt kellékeket és szerszámokat sorsoltak ki. A jó hangulatról az Érmihályfalváról érkezett Melody Team zenekar gondoskodott. A szervezők ezúton mondanak köszönetet elsősorban a versenyen résztvevőknek és mindenkinek, aki bármivel hozzájárult a rendezvény sikeréhez, a médiatámogatásért a Bihari Naplónak.

A bejegyzés az erdon.ro oldal cikke alapján készült.