Friss fogyasztásra szánt termék, de befőtt, dzsem, sűrítmény, ivólé és pálinka is készíthető belőle.

Zöldségek és gyümölcsök is tagjai a megyei értéktárnak. Közöttük találjuk az újfehértói fürtös meggyet is, valamint a belőle készített pálinkát. A meggy ősidők óta ismert gyümölcs. Őseink már a honfoglalás előtt gyűjtögették a vad fák gyümölcseit. Erre utal a meggy szavunk finnugor eredete. A honfoglalás után a gyűjtögetés mellett itt-ott már rendszertelen telepítéseket is végeztek.

A szőlők közé ültették

A XVII. században már külföldről is érkeztek be fajták. Szirmai 1627 körül jegyezte fel krónikájában, hogy Nyírbátor, Bakta, Pócs, Nyíregyháza és környéke híresek gyümölcstermesztésükről, almával és aszúgyümölccsel (meggy, szilva) adóznak földesuraiknak. A XVIII. században általában a kerti utakban és a szőlők közé ültettek meggyfákat. Az irattári adatok szerint a XIX. században meggyfaültetésben Szabolcs megye állt az első helyen. A meggy termelése híres volt a nyírségi részeken (Újfehértó, Nyírmeggyes és Érmellék).

A tájszelekció módszerével

A második világháború pusztításait kevésbé sínylették meg a házikertekben, szőlők közé ültetett fák. Így Újfehértón az 1960-as években megindult tájszelekciós munka szinte érintetlenül találta a típusokban rendkívül gazdag meggy­állományt.

A tájszelekció dr. Pethő Ferenc irányításával kezdődött meg, melynek célja az volt, hogy a népi szelekció által fenntartott változatok összegyűjtésével, nemesítésével jó minőségű termés teremjen a fán. Az újfehértói fürtös meggy 1970-től államilag elismert gyümölcsfajta. Íze harmonikusan savas-édes.

Fél évig érlelik a gyümölcsön

Későn, július elején érik, érése elhúzódó, de hullásra nem hajlamos. Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas. Elsősorban friss fogyasztásra szánt termék, de befőtt, dzsem, sűrítmény és ivólé készíthető belőle. Belőle készül az újfehértói meggypálinka. Az ágyas meggypálinka a harmonikus ízvilágát a fél évig gyümölcsön való érlelése során kapja meg.

A friss, édes-savas meggyszemek szakszerű feldolgozásával nyert pálinka a gyümölcs­ágynak köszönhetően egy utánozhatatlan pirosas-bordó árnyalatot kap. Illatában az üde citrusos jegyek mellett a különböző virágillatok teszik bonbonossá a pálinkát. Zamatában a mandulás magjelleg egy hosszan lecsengő ízélményt kölcsönöz.

Forrás: km | szon.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül