A Canaïma gin csapata idén elutazott egy 10 napos túrára az amazóniai esőerdő mélyére. Olyan helyeken jártak, amelyek az ital megalkotását inspirálták. Ezzel az utazással nem csak a gin szülőföldjét ismerték meg közelebbről, hanem olyan helyi közösségeket is támogattak, amelyek aktívan hozzájárulnak a Canaïma-projekthez.

A Canaïma gin 

a szépséges Amazónia szülöttje, amelyet e csodálatos táj természetessége és titokzatossága inspirált és ihletett. Nevét Venezuela egyik legszebb tájáról, a Canaïma Nemzeti Parkról kapta. Ez a venezuelai gin az érintetlen esőerdők gyermeke: a helyi törzsek közreműködésével válogatott, helyi gyümölcsök alkotják a gerincét és fő ízprofilját. Több közülük egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé ismert az európai piacon.

Az italgyártó célul tűzte ki az Amazóniában élő őslakos törzsek életminőségének javítását és azt, hogy megőrizzék örökségüket és kultúrájukat. Az expedíció tagjai 10 napot töltöttek az amazóniai dzsungel mélyén, hogy támogassák a helyi közösségek életét.

Az út során a csapat ellátogatott a Sagaray és Wakajarita közösségekhez, akik az Orinoco deltatorkolatánál, a Caño Manamo partjainál élnek. A projekt – a Tierra Viva Alapítványon keresztül – a gin eladásainak 10 százalékát az amazóniai őslakosok támogatására, hagyományaik megőrzésére fordítja.

Értékes kézműves tárgyak az őserdő mélyéről

A helyiek közül több mint ezer kézműves járul hozzá munkájával a gineladást segítő eszközök – kis- és nagy méretű kosarak, kannák, alátétek, karkötők, stb. – elkészítéséhez. A kézműves tárgyakat jelentős része moriche-pálmából, valamint bora-rostból készülnek, amelyek jellegzetes növényei Amazóniának. Minden egyes moriche-pálmarügyből annyi rostot és szálat tudnak kinyerni, amely tíz karkötő elkészítéséhez elegendő. Érdekesség, hogy a projektben dolgozó közösségekben a férfiak is elkezdtek a szövés mestersége iránt érdeklődni, így ez a típusú munka kezd családi vállalkozássá válni.

A kézműves projekt kapcsán befolyó bevételnek köszönhetően a közösség épített egy ún. Janokot, vagyis egy tipikus Warao közösségi házat. „Ez a projekt nagy lelkesedéssel tölt el minket, jó tudni, hogy hozzá tudunk járulni az értékes, ám gyakran elfeledett helyi közösségek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.” – nyilatkozta José Ballesteros, a Diplomático Rum és Canaïma Gin márkák vezérigazgatója.

Az expedíció során a csoport ellátogatott a Canaïma Nemzeti Parkba, és meglátogatták a világhírű tepuikat és az Angel-vízesést is. Ez az utazás nagyszerű lehetőség volt a tanulásra és arra, hogy lássuk a Canaïma projekt teljességét, amely magában foglalja a természet tiszteletét, a helyi közösségek iránti elköteleződést és egy helyi, különleges alapanyagokból készülő prémium párlat készítésének minden aspektusát. mondta Simone Caporale, a nemzetközileg ismert bármixer.

Forrás: origo

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül