Agárdi Pálinka |
Temetni jöttem a pálinkát, nem dicsérni…
Pálinka? Élt cirka 15 évet.
– Nem volt egyszerű. A társammal is sokat vitatkoztunk. Én szerettem volna például fekete palackokat használni. Ez akkoriban egyáltalán nem volt szokás. Minden „tömény” átlátszó, „fehér” üvegbe került. Újdonság volt a kiöntő is. Nem csak látványosabbá, hanem szertartásossá is tette a pálinkakóstolást.
Sokat dolgoztunk a tulipán formájú pálinkás pohár kialakításán is, mely segíti koncentrálni az illatokat. Mindezek mára bevett praktikák. De akkoriban úgy kellett összegyűjteni a tudást. Külföldi utakat szerveztünk, hogy lássuk, milyen technológiát alkalmaznak mások, vagy éppen merre tart a párlatkészítés.
Ezek mellett céhes napokat tartottunk, ahová meghívtuk a szakmát. Közösen kóstoltuk és elemeztük ki egymás párlatait. Beszélgettünk.
Pálinka lejtmenetben
Hogyan versenyezhet egy pálinkamanufaktúra ez a piacon?
– Kísérletezünk. Próbáltunk például egy másik termékvonalat felhúzni. Mivel a párlat adóvonzata és a technológia is adott, egyedül a gyümölcsön, a gyümölcsfajták kiválasztásánál lehetne „spórolni”.
Bár ugyanúgy figyeltünk az érettségre, a minőségre, mégis érezhető volt, hogy nem lepotica, cigánymeggy vagy vilmoskörte került az üstbe. A megtakarítás pedig olyan kismértékű volt, hogy nem érte meg bajlódni vele.
Az Agárdi Manufaktúra a minőségre épít
– Nekünk nem a bögrecsárdák a versenytársaink. Akik az Agárdi Manufaktúra pálinkáit választják, azoknak rendszerint ügyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek. Tudatosan esznek, isznak. Fontos számukra az íz, az illat, amihez visszatérhetnek. Mi kizárólag minőségi pálinkát főzünk.
A jó kajszibarack pálinka készítése ezek közül is az egyik legnehezebb. Országos szinten a legkiválóbb 3-4 párlatban csupán nüansznyi különbségek fedezhetőek fel. A gyümölcs származása és érettsége, felhasznált élesztő minősége, az erjesztés hibátlansága, vagy hogy hogyan választjuk le a párlatot.
Ezért is ilyen megbecsült az a főzőmester, aki a párlat, az üst mögött áll. Aki pedig az agárdi párlatok mellett tette le a voksát, az azért teszi, mert megszokta és igényli a minőséget. És ezt hajlandó megfizetni is. Így értelmetlen árversenyekbe sem kell beszállnunk.
A pálinkafőzés és -fogyasztás kultúrája az eltelt évtizedben szerencsére folyamatosan változott. Ez leginkább azoknak tűnhet fel, akik látták, anno milyen mélyről indult a pálinka története. Még sokat kell tanulnunk, ám erre akad lehetőség. Leginkább ott, ahol a főzőmesterek átadhatnak a tudásukból és tapasztalataikból az embereknek. A velencei-tavi túrizmus mindennek akár jó táptalaja is lehet…-ne.
A főzdét ugyanis nem a partról betérő nyaralók látogatják.
– Hozzánk céltudatosan jönnek. Kóstolóra vagy mert kíváncsiak a manufaktúrára. Ám ez rövid idő ahhoz, hogy valóban elsajátítsák a pálinkakóstolás mikéntjét. Az viszont fontos, hogy a kóstolás során olyan pozitív pálinkaélmény érje őket, mely megváltoztatja illetve hosszútávon meghatározza a pálinkához való viszonyukat.
Ehhez alkalmazkodunk, amikor megváltoztattuk például a klasszikus kóstolási sort is. Első sorban élményt szeretnénk adni. Olyan párlattal kezdünk, ami elég karakteres. A kajszi, vagy Irsai Olivér könnyen felismerhető az íze, az illata alapján. Megfogja őket. A kóstolás során megismerhetik, megtanulhatják a fajtajelleget. Ezáltal kialakul bennük egy harmonikus érzés. Sikerrel és élménnyel távoznak. Így legközelebb már tudatosan keresni fogják ezeket a jeleket és talán fel is fogják ismerni a párlatot.
Az első korty után természetesen jöhet a felépített sor.
Tanulni, kóstolni, kóstolni, tanulni
A menthetetlen pálinkamanufaktúrák országa vagyunk?
– Én nem hiszem. Ehhez azonban egyik legfontosabb lépésként rendbe kellene tenni a magánfőzést. A 2010-14 között állapotok még ma is érezhető mély nyomokat hagytak bennünk, szakmabelieken. De legalább ilyen fontos lenne az összefogás. Bár most is van több érdekképviselet – ennek ellenére vagy éppen ezért – mégsem egy irányba húz a szakma.
Pedig komoly, mindenki számára hasznot hozó összefogásra idehaza is van példa. Igaz, nem a pálinka világában. A kézműves sörök népszerűsége itthon is töretlen. A fogyasztók elfogadták a magasabb árakat, amiért a manufaktúrák kínálták a folyékony kenyeret. Ebből a nagyvállalatok is hasznot húztak, hiszen ők is emelhettek kisebb mértékben az áraikon. Szépen lassan húzzák egymást felfelé és a folyamattal mindenki nyert. A sörimádok különleges, minőségi söröket kóstolhattak, a manufaktúrák és a vállaltok profitot termeltek. A pálinka világában ma ez valamiért fordítva működik. A kérdés, hogy hol állhat meg ez a spirál.
A pálinka vajon mi?
– Az előrelépéshez szükséges lenne arra is, hogy egy kicsit félre tegyük az önös érdekeket. Közösen kellene kitalálnunk azt, mi a Pálinka. Persze helyette vitatkozhatunk a pálinkatörvény lazításról is. Arról, hogy mi legyen a mézes, a fűszeres, az ágyas, a határon túli vagy a zöldségpárlatok sorsa.
Bár véleményem szerint inkább olyan termékeket kellene összeraknunk, ami itthon és külföldön egyaránt eladható. Ami még nincs. A mediterrán országoknak ott a szőlőpárlat, a grappa, szlávoknak a szilvapárlat, a sligovica, vagy a franciák almapárlata, a calvados. Nekünk is olyat kell keresnünk, amihez van alapanyag, biztosan terem és jó a kihozatala. Erre építhetünk brand-et, közös marketingtevékenységet, hazai és külföldi értékesítési láncot.
A közös munkára nagyon is szükség lenne pálinkás körökben, az ilyesfajta összetartásra még nagyon gyerekcipőben jár nálunk. Ám amíg ez nem valósul meg, addig úgy tűnik, Vértes Tibor vezetésével az agárdi manufaktúra saját útját járja. A Destillátan és a hasonló nemzetközi versenyeken szerzett eredmények alapján elképzeléseikkel jó irányban haladnak.
Az Agárdi Pálinkafőzde faláz díjak és elismerések sora díszíti |
kóstolni, főzni vagy főzetni.
- Ha a jó pálinka titkát szeretne megtudni, díjmentes elérhető infórmációkat ezen az oldalon érhet el.
- Ha házi pálinkafőzéshez keresel eszközket és pálinkás palackokat, ezt az oldalt keress fel!
- Ha ízletes pálinkákat szeretne vásárolni, ezen az oldalon böngészeheti pálinkashopunk pálinkáit és párlatait.
- Pálinklázó napokról, kóstolókról, helyszínekről és időpontokról itt és itt talál bővebb információt 🙂
- Ha további pálinkás cikkeket keres, linkgyűjteményünkben új posztokat fedezhet fel.
- Ha szívesen olvas párlatokról, pálinkákról, főzdékről, pálinkakultúráról, itt megteheti.
- Új marketing- vagy értékesítési csatornát keres pálinkák és párlatok értékesítéséhez, főzdéje népszerűsítéséhez? Ezen a lapon talál díjmentes segítséget hozzá.