Azok számára, akik nem ásták bele magukat a pálinkakészítés világába, meglepetésnek számíthat, hogy nem csak nemesített gyümölcsökből, azon belül szilvából, almából, körtéből, barackból és szőlőből készülhet pálinka. Míg a háztáji gyümölcsökből készült pálinkák kínálata is folyamatosan bővül (ma már nem ritka a megy, málna, eper, ananász pálinka-alapanyagként való használata), napjainkban egyre erősödik az a trend, hogy meghökkentő dolgokból és szokatlan ízesítéssel készítenek pálinkát. A hagyományok hívei gyakran elutasítják ezeket, arra hivatkozva, hogy az így készült italok nem felelnek meg a pálinkakészítés szabályainak.
Pálinkák és Párlatok | pálinkák vadgyümölcsből

Vadgyümölcsök különleges házi pálinkákhoz
Való igaz, hogy a csipkebogyó, berkenye, galagonya, kökény, som, bodza, áfonya, szeder, madárberkenye, vadcseresznye, naspolya és más vadon termő gyümölcsök nem mindig alkalmasak arra, hogy önmagukban képezzenek pálinka-alapanyagot, sőt előfordulhat, hogy némi trükközés (pl. méz adagolása) is kell az előállításukhoz, de az eredmény gyakran magáért beszél.
Az erdei gyümölcsökből való pálinkakészítésnek egyébként nagy múltja van a magyar hagyományban is. A vad természet nyújtotta termények felhasználásának okát számos dologban fellelhetjük, volt hogy kíváncsiságból, az exkluzivitás utáni vágyból, volt hogy a helyi különlegességek kihasználása végett, de volt, hogy kényszerből (pl. filoxéra-járvány miatt, vagy mert másra nem futotta) készültek először a ma már különlegességnek számító párlatok.
A faeper, szeder, különféle vadalma- és körte fajták egymagukban is megállták a helyüket mint alapanyag, de a bodza-, a kökény-, naspolya-pépet erjedő musttal vagy seprővel oltották be. Ritkábban mézzel, más esetekben egyéb bogyókkal (pl. boróka) vagy fűszerekkel (pl. rozmaring) emelték ki a pikáns, vad ízeket.

 

Némely „vadpálinka” különlegessége éppen abban rejlik, hogy egyszerre szolgál a vadgyümölcs nyers, kissé darabos ízeivel és a méz édességével, más termések esetén viszont pont a rendkívül aromás gyümölcs biztosít „lekváros” hátteret a szigorú alkoholtartalomnak.

A Pálinkák és Párlatok online pálinkázó főtámogatója a
 Partyőrség | Pálinkakommandó
Ha ízletes pálinkát szeretne venni, 
kóstolni, főzni vagy főzetni.

Kortyoljon bele az új lehetőségekbe! 
Ha már az élete része a pálinka, mert issza, főzi, főzetni, eladja vagy venni szeretne, akkor ezeket a linkeket érdemes lehet önnek is böngésznie.
A házi pálinka főzés és az otthoni pálinkakészítés érdekli?
  • Ha a jó pálinka titkát szeretne megtudni, díjmentes elérhető infórmációkat ezen az oldalon érhet el.
  • Ha házi pálinkafőzéshez keresel eszközket és pálinkás palackokat, ezt az oldalt keress fel!
Ízletes pálinkát kóstolna vagy vásárolna?
  • Ha ízletes pálinkákat szeretne vásárolni, ezen az oldalon böngészeheti pálinkashopunk pálinkáit és párlatait.
  • Pálinklázó napokról, kóstolókról, helyszínekről és időpontokról itt és itt talál bővebb információt 🙂
Még több pálinkás hírbe kóstolna bele? 
  • Ha további pálinkás cikkeket keres, linkgyűjteményünkben új posztokat fedezhet fel.
  • Ha szívesen olvas párlatokról, pálinkákról, főzdékről, pálinkakultúráról, itt megteheti.
Eladó a pálinka? Eladó a pálinka!  
  • Új marketing- vagy értékesítési csatornát keres pálinkák és párlatok értékesítéséhez, főzdéje népszerűsítéséhez?  Ezen a lapon talál díjmentes segítséget hozzá.