Az biztos, hogy 2020 nem a pálinka éve lesz. Az időjárási körülmények nem tettek jót a gyümölcstermésnek, ebből következik, hogy a pálinkák sem lesznek olyan jó minőségűek. Ennek ellenére a pálinkafőzdékben javában zajlik a munka.

Az időjárás már kora tavasszal rányomta bélyegét az idei pálinkaszezonra. A március végi fagyok az éppen virágzó barackfákban hatalmas károkat tettek, de szilvából is feleannyi termett, mint amire számítottak. A cseresznyének és a meggynek hiányzott a tavaszi eső, és az alma sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az időjárás egyedül a szőlőnek kedvezett, de igazából az sem hozott csúcsminőséget. Ezeket a tapasztalatokat Hoyck Balázs, a Pécsváradi Gyümölcsfeldolgozó és Pálinkafőzde vezetője osztotta meg lapunkkal.

március 25-27. között  Lovassy György és Adamik Anikó verseny igazgatók vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. Minden mintát egyszerre 6 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Lovassy György évek óta a gyulai verseny igazgatójaként is ismert – mellette okleveles élelmiszeripari mérnök, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOTHE cég hivatalos magyarországi képviselője -, mellette új szereplő az eddigi években bírálóként tevkénykedő Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinka Manufaktúrától „igazolt” át a fesztivál és verseny csapatához!

A zsűri számítógéppel bírál, 4×5 pontos bírálati rendszerben, ahol megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.

Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.

A Brillante 2020 párlatverseny pontszámításának alapja

a zsűri értékelése szerinti pontszámok. A számítás módja, a megadott hat kategóriában szereplő kategóriánként 1, a legnagyobb pontszámú termékek összege adja a végső verseny pontszámot. A legtöbb pontot szerző Bérfőzető, vagy Magánfőző nyeri el a címet. Pontegyenlőség esetén az a termelő nyeri el a címet, akinek több terméke érte el a Champion díjat.

– Ebben az évben sokan hoztak vegyes cefrét hozzánk – mesélte Hoyck Balázs. – Még azok is, akiknek egyébként elég nagy gyümölcsösük van ahhoz, hogy külön-külön dolgozzák fel a különböző terméseket. Idén azonban olyan kevés gyümölcs volt, hogy még ők is összegyűjtötték azt, amit lehetett, és most ősszel hozták be. Ez azonban azt eredményezte, hogy

nem túl jó minőségű cefre került a főzdékbe.

A pécsváradi üzemben minden évben kétszer tartanak ingyenes cefrézési bemutatót, éppen azért, hogy az otthon előállított cefre is jó legyen. A júliusi rendezvényen mi is ott voltunk, akkor be is számoltunk arról, hogy csonthéjasokból miként lehet jó cefrét készíteni.

November elején egy hasonló eseményen azt mutatták be, hogy az almatermésű gyümölcsöket miként kell feldolgozni. Ez szintén sikeres volt, negyven érdeklődő volt, ők minden kérdésükre választ kaphattak.

Akik nem mernek megpróbálkozni az otthoni cefrekészítéssel, azok igénybe vehetik a főzde bércefrézési szolgáltatását. Idén is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, azonban jellemzően nem saját termést, hanem vásárolt gyümölcsöt vittek a pécsváradi üzembe. A pálinkafőzés tehát most jár a csúcsán, két hét múlva leállnak, de ahogy Hoyck Balázs elmondta, januártól ismét sok lesz a munkájuk, ami valószínűleg februárig elhúzódik.

Ismét adómentes lehet a pálinkafőzés

Adott mennyiségben otthon is főzhetünk pálinkát, de a jelenlegi szabályozás szerint a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megvásárlását tizenöt napon belül be kell jelentenie a lakóhely szerinti önkormányzatnál. Emellett a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelni az adóhivataltól, egy liter párlat után 700 forintot kell fizetni. Egy évben legfeljebb 86 adójegyet szerezhetünk be.

Az otthonfőzők egyébként ebben az évben csak októberig 69 ezer párlat adójegyet váltottak ki az országban, és a magyar háztartásokban mintegy 27 ezer főzőberendezés van.

Jövő évtől pedig még egyszerűbb lehet a pálinkafőzés, hiszen január elsejétől mind az otthoni, mind a bérfőzés adómentes lehet, az Európai Unió döntéshozó szervezete ugyanis néhány hónapja módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet. A pálinkafőzés adómentességét először 2010-ben vezették be hazánkban, ennek az Európai Bíróság 2014. áprilisi döntése vetett véget.

 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül