Szöllősi Edit
pálinka nagykövet, párlat akadémikus, pálinkamester szakmérnök, okleveles pálinkabíráló, nemzetközi párlatszakértő
Mint a pálinka nagykövete a kulturált pálinka készítést és pálinkafogyasztást népszerűsítésem és a tradíciók megőrzését szolgálom.
„Szabolcsi” és „Vasi” gyökerekkel is rendelkezem családom révén, így az olyan gyümölcsök, mint az alma, körte, szilva termesztése és fogyasztása, valamint a pálinka fogalma gyermekkoromtól ismert volt számomra. Nagyszüleim és szüleim számos beszélgetésében felmerült és természetesen készítették és fogyasztották is a pálinkát, bár akkoriban szorosabb barátságot nem kötöttem ezzel az itallal.
Több mint 20 éven keresztül dolgoztam bankárként, a 2012-ben először induló egyetemi szintű képzésre jelentkeztem a Pálinkamester szakmérnök diploma megszerzésére a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem elődjébe. A pálinkamesteri tanulmányok elkezdését életem egyik legjobb döntésének tartom, mert az első perctől lenyűgözött az a rengeteg tudás, melyet pálinka témában az oktatóktól – főként Panyik Gáborné dr., Cilától -, a képzés során megismert pálinkakészítőktől megszerezhettem. A tanulmányoknak is köszönhetően Édesapámmal közös pálinkakészítés hagyománnyá vált, ebbe a munkába más családtagok is szívesen vonódnak be, élvezve a közös értékteremtést.
2014-ben lettem okleveles pálinkamester szakmérnök és nyilvántartott párlat érzékszervi bíráló szakember ezzel végérvényesen beszippantott a pálinka világa.
Az elmúlt közel 10 évben a pálinka hobbim és hivatásom is lett számos érintett területtel:
- A pálinkamester szakmérnök képzés és több más egyetem oktatójaként a pálinkakultúra és pálinkaturizmus egyetlen hazai szakembereként a jövő nemzedékének képzésében veszek rész, illetve számos szakmai rendezvény szaktanácsadójaként igyekszem támogatni a pálinka kultúrát.
- A 2014 óta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban meghatározó szakmai feladatom van szervezőként és érzékszervi bírálóként egyaránt.
- 2015 óta a valamennyi rangos nemzeti / nemzetközi pálinka és párlatversenyen, mint érzékszervi bíráló, veszek részt, ami évente 8-10 versenyt (3-4 nagytételszámú megmérettetést és több kisebbet) jelent.
- Az elmúlt időszakban számos bírálati módszerrel alkalmam nyílt megismerkedni, és néhány kialakításában szakmailag is közreműködtem.
- Folyamatosan képzem magam a párlatok terén, így nem csak a pálinka ismeretében, de a nemzetközi párlatok / szeszesitalok minősítésében is komoly tudásra tettem szert, a nemzetközi minősítés megszerzése 2022-ben várható.
Mint a pálinka nagykövete a lehető legtöbb felkéréseknek igyekszem a jövőben is eleget tenni, hogy szakértelmemmel a kulturált pálinka készítés és pálinkafogyasztás népszerűsítését, a pálinkaturizmus fejlődését és a tradíciók megőrzését szolgálhassam.
Bírálatok
2023. évi bírálatok
- VII. Sárréti pálinka- és párlatmustra
- 41. Bor- és 11. Pálinkaverseny, Porrog
2022. évi bírálatok
- V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
- IV. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
- Brillante pálinka- és párlatverseny
- Pálinkakiválóság program
További bírálatok
- A 2014 óta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban meghatározó szakmai feladatom van szervezőként és érzékszervi bírálóként egyaránt.
- 2015 óta a valamennyi rangos nemzeti / nemzetközi pálinka és párlatversenyen, mint érzékszervi bíráló, veszek részt, ami évente 8-10 versenyt (3-4 nagytételszámú megmérettetést és több kisebbet) jelent.
Képzések, tréningek
2022.
- Folyamatosan képzem magam a párlatok terén, így nem csak a pálinka ismeretében, de a nemzetközi párlatok / szeszesitalok minősítésében is komoly tudásra tettem szert, a nemzetközi minősítés megszerzése 2022-ben várható.
2014.
- Okleveles pálinkamester szakmérnök és nyilvántartott párlat érzékszervi bíráló
2012.
- Pálinkamester szakmérnök diploma megszerzésére a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem elődjébe.
Publikációk
Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az!
www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül