Pozsony | A Híd tavaly elfogadott javaslatának köszönhetően az idei év elejétől korlátozott mértékben már otthon is bárki főzhet magának pálinkát. A legális pálinkafőzés iránt azonban elenyésző az érdeklődés, az ezzel kapcsolatos szabályok ugyanis túl szigorúra sikeredtek.

Szlovákiában nagyon kevesen érdeklődnek a legális hazai pálinkafőzés iránt. Az ezzel kapcsolatos jogszabály az idei év elején lépett hatályba, a szigorú feltételek teljesítése miatt azonban csak páran éltek ezzel a lehetősséggel. Alapfeltételnek számít például a szabványosított gyártóberendezés bejegyzése, évente ugyanakkor legfeljebb 25 liter 100 százalékos vagy 50 liter 50 százalékos alkoholt lehet előállítani ilyen módon, maximum 100 literes desztillálóberendezésben. Az otthon főzött pálinka után adóbevallást kell tenni a vámhivatalnak, legkésőbb három munkanapon belül a berendezés beindítását követően. A pálinkafőző berendezést ugyanis le kell plombáltatni. Ha valaki pálinkát akar főzni, ezt írásban be kell jelentenie a vámhatóságnak, és az leveszi az ólomzárat, később pedig ismét lezárja a berendezést. Természetesen a jövedéki adót be is kell fizetni, ami a 100 százalékos alkohol esetében literenként 5,40 euró, vagyis 25 literre számítva 135 eurós átalányadóval számolhatunk. A jogszabály megsértőit, az akár 3 ezer euróra rúgó büntetésen kívül, három évre eltiltják az otthoni pálinkafőzéstől is.

Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a föld-művelésügyi minisztériumban és a vámhivatalokban mostanáig 10 kérvényezőt jegyeznek, akik hivatalosan odahaza szeretnének pálinkát készíteni. Ők bejegyeztették a berendezést, közülük négyen azonban már korábban is foglalkoztak legális pálinkafőzéssel.

„Nem is csodálkozom az érdektelenségen. Ugyanis, akik korábban otthon készítették a szeszt, általában nem szabványosított berendezésekkel dolgoztak. Ezek nem kaphatnak bizonylatot, a gyártóknak tehát vadonatúj berendezésekre lenne szükségük. A további lényeges mutató az, hogy a hazai 12–14 órás pálinkaégetés során a gyártók csupán a felét készítik el annak, amit a hivatalos főzdékben egy műszakban előállítanak”

– mondta Tomáš Holota, a Pálinka- és Szeszfőzők Szlovákiai Szövetségének az alelnöke. Elmondása szerint a szlovákiai háztartásokban továbbra is sokan illegálisan készítenek pálinkát.

A földművelésügyi tárca jelezte: a jogszabállyal az volt a cél, hogy a hatályos előírások lehetővé tegyék a hazai pálinkakészítést úgy, hogy ahhoz a legegyszerűbbek legyenek az adminisztrációs előírások. „Ezt sikerült is elérni” – olvasható a minisztérium sajtóosztályának a tájékoztatásában. A házilag készített pálinka lehetőségének megadása egyelőre nem veszélyezteti a nagy gyártókat, pedig azok valamelyest tartottak az esetleges konkurenciától. Sőt, a komoly érdeklődésnek köszönhetően a nyitrai régióban például egészen október végéig teljes gőzzel üzemelnek majd a pálinkafőzők.

Az egyik legközkedveltebb pálinka-alapanyag a szilva. Az idei szilvatermés az utóbbi néhány év átlagának felel meg. A szomszédos országok közül Magyarországon is hasonlóan alakul a termés, a pálinkafőzők a korábbi években tapasztaltnál viszont kisebb mennyiségű szilvára tartanak igényt. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke kifejtette, hogy a pálinkafőzdék tavaly jelentős mennyiségű alapanyagot vásároltak fel, amely az előző évben is olcsó volt. (sb)

A bejegyzés Susla Béla cikke alapján készült.