Ha szóba kerül a diszrupció, nagy valószínűséggel egy kupac „kocka” fejlesztőt képzelünk el, ahogy valamilyen appon vagy AI technológián dolgoznak egy menő irodában a Szilikonvölgyben. Pedig manapság nem csak technológiai megoldásokról szól ez a fogalom. A diszrupció ma már olyan egyszerű, kreatív ötleteket is jelenthet, amiknél a homlokunkra csapunk, hogy ez miért is nem jutott eddig az eszünkbe. Legyen szó akár egy remek karácsonyi ajándék ötletéről…

Valószínűleg pontosan ezt érezte a Loco Shark nevű regionális startup cég. Amikor megtudták, hogy egy skót szeszesitalgyártó 82 másodperc alatt 30000 karácsonyi gömbdíszt adott el. Pedig mindössze csak egy sajtóközleményt adtak ki. Hogy mi volt a trükk? Szépek voltak, színesek és… ginnel voltak megtöltve! Döbbenetes belegondolni, hogy azelőtt soha senkinek nem jutott eszébe karácsonyfadíszeket alkohollal tölteni. Mióta az ötlet megszületett, nehéz elképzelni egy decemberi péntek délutánt egy skót irodában egy-két huncut kis dísz nélkül

Miért van az, hogy sokan mégis csak legyintenek az ilyen sikersztorik hallatán, csak mert nem valamilyen új technológián alapulnak? Valószínűleg azért, mert attól tartanak, hogy nem növekedőképes, vagy nem lesz vonzó a befektetők számára. És pontosan itt tevédnek! A kockázati tőkések nem hogy felfigyelnek, de szinte azonnal lecsapnak az ilyen lehetőségekre, hiszen a karácsonyi időszak a legjövedelmezőbb a kiskereskedelemben.

A skót sikersztorira hamar felfigyeltek a befektetők, ennek köszönhetően a startup 350 ezer fonthoz jutott, aminek a segítségével még nagyobb mennyiségű ginnel töltött díszt tudtak legyártani az ünnepekre. Ez szükséges válasz is volt a rénszarvasos zoknikat és mézeskalácsot már unó, másfajta karácsonyi ajándékra vágyó helyi és külföldi vásárlók megnövekedett piaci igényeire. A következő évben a termék elnyerte a Scottish Gin Awards „Év Innovációja” díját.

A Loco Shark ötlete

Rájöttek, hogy ez már 3 éve történt Skóciában, úgyhogy eljött az ideje felforgatni a saját karácsonyi piacukat – a maguk módján. Nem csak hogy elérhetetlen volt a termék a régióban, de nem is tűnt fel senkinek a bujkáló lehetőség, bár az igény megvolt a termékre.

Szerencsére most már elérhetővé váltak a ginnel töltött karácsonyi gömbök – az igen szellemes „Loco Santa Balls néven –, természetesen nem mással, mint a 2019-ben minőségi aranyéremmel elismert Mister Ginnel töltve.

A Loco Shark azt tervezi, hogy jövőre több, jól bevált alkoholgyártóval is együtt fognak dolgozni, mivel az idei évre már majdnem a teljes árukészletük eladásra került. A cég indított is egy Instagram kampányt, melynek keretében többszáz ember posztolta, hogy Mikulás otthagyta náluk a golyóit éjszaka.

Vitatható és pimasz, de szellemes. De mi mást is várhatnánk a Mikulás Golyóitól?

Most pedig gondolkodjon el egy pillanatra, hogy hány remek üzleti lehetőséget szalasztott el eddig, ami az orra előtt volt. Egy diszruptív innováció néha közelebb van, mint gondolnánk. Sokszor elegendő egy egyedi és népszerű külföldi ötletet adaptálni a saját piacunkra!

További információért látogassa meg az alábbi oldalt: www.locoshark.com/hu/loco-santa-balls

Forrás: blikk.hu