Az Országház felsőházi üléstermében október 26-án tartották meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségét. Az ünnepeltek között volt Somogyi József, a Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra korábbi vezetője is, aki életműdíjat vehetett át. 

A rendezvény fővédnökeként Kövér László, a parlament elnöke arról beszélt, hogy a magyaroknak az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben. A magyar pálinka ugyanis értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen. Kövér László szólt arról is, hogy a pálinkafőzés gyökerei térben és időben szerteágazóak, hagyományát nemzedékről nemzedékre ápolták a történelmi Magyarország minden részén. Évszázadokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy akit

almával és pálinkával

nem lehet meggyógyítani, annak már nincs emberi segítség. Születéstől a halálig az élet minden fordulópontjához tartozott valamilyen gyümölcspárlat, így volt öröm-, menyegző-, sirató-, arató-, avató- vagy pokolpálinka is. Kövér László a népi szólást idézte, amely szerint a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját – tette hozzá.

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter is felszólalt.

Ünnepi beszédében nemzeti italként szólt a pálinkáról, amely megfogalmazása szerint a gyümölcsök aromája mellett a vidék tudását is megőrzi, közösséget teremt, összetartó erőt képez. A hozzá kapcsolódó hagyományvilág is rendkívül gazdag, de bízni kell abban, hogy a pálinka története „nem lezárt könyv”, jövőjét a fogyasztók és a termelők együtt fogják alakítani – hangsúlyozta, megköszönve a pálinkafőzőknek, hogy a termékeikkel megújították a magyar gasztronómiát.

Az eseményen átadták az idei verseny elismeréseit. Magyarország legjobb pálinkája a Várda-Drink Jonathán almapálinka lett. A tízezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Gong Had szóljon

Somogyi József Európa-szerte ismert pálinkafőző-mester,

a Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra korábbi gyárvezetője 1949-ben született Tompán. Általános iskoláit Bácsalmáson végezte, majd tanulmányait a fővárosban folytatta, 1969-ben szerzett szakképesítést a Budapesti Borgazdasági Technikumban szeszlikőr tagozaton. Ezt követően előbb Kecskeméten, a Magyar Likőripari Vállalat helyi üzemében, azután pedig Kunfehértón, az ottani új szeszüzemben dolgozott.

1975-ben jött vissza a hírös városba szeszfőzdevezetőnek. 1978-tól az akkor már Budapesti Likőripari Vállalatnak nevezett üzem műszaki igazgatóhelyettese, míg 1992-től több mint másfél évtizeddel későbbi nyugdíjba vonulásáig, miután a Buliv privatizációja után megkapta az új tulajdonos bizalmát, a Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra gyárvezetője volt.

Egyik korábbi interjújában Somogyi József így összegezte a pálinkafőzés egyik legfontosabb ismérvét: „Miután az alapszakmám a pálinkakészítés, így 1969-től foglalkozom a pálinkával, de magas szinten, korszerű technikával, technológiával 1995 óta. Ez azért lényeges, mert a jó pálinka készítéséhez komoly alapfeltételekre van szükség. Hiába jó ugyanis a gyümölcs, ha nincs megfelelő technika, technológia.

Bár a fordítottja is igaz, ha rossz gyümölcs van, akkor jó technológiával is nehéz magas színvonalú, minőségi pálinkát előállítani. Erre a helyzetre szoktam szeretettel mondani azt, amit Csokonai mondott: »Míg az eszköz megvan, addig kergessünk célt.«”

Forrás: Varga Géza | hiros.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül