Bár Perbáltól Budapest alig több mint fél óra autóval, az odaút mégis tele volt várakozással. No meg egy jó adag gyümölcspálinkával és egy halom lelkesedéssel. Így vágott neki Keve Tibor a Keve Manufaktúra tulajdonosa a Belvárosi Pálinkanapoknak április utolsó hétvégéjén.

P&P: Ha meghallom, hogy Keve manufaktúra, a szőlő ugrik bel elsőre. Helyes ez az képzet?
Szőlő? – nevet Keve Tibor – Igen, helyes. Talán abban vagyunk a legjobbak. Az év elején két érmet is nyertünk szőlőpárlatainkkal. Míg februárban az aszú szőlő pálinkánk ezüst értemet szerezett a Quintessence Pálinkaversenyen, addig a Sárga muskotály pálinkánk egy arany érmet és egy Champion díjat „söpört be”. Ennek köszönhetően elmondhatom, nagyon jól indult az évünk.
Díjnyertes pálinkák vártak bennünket a Keve Manufaktúra standján

P&P: A nagyközönségnek azonban még heteket kellett várnia arra, hogy a szakma után a Belvárosi Pálinka Napokon belekóstolhasson az érmes pálinkákba. S ha jól tudom, azok a pálinkakedvelők, akik türelmesen voltak még egy meglepetéspárlatot is megízlelhettek.

– Pedig a Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválon már majdnem bemutattuk! Most azonban valóban magunkkal hoztunk azt a különleges eperpálinkát, ami tavaly októberre sajnos még nem „pihente ki” magát
P&P: A jó eper pálinka-készítése a hagyományos technológia mellett sem sétagalopp, Perbálon viszont tornyos lepárló működik.
– Való igaz, ennek ellenére úgy véljük, hogy egy nagyon ízletes desszertpálinkát sikerült főznünk, ami nem csak ebéd utánra kitűnő választás
P&P: Mi még ebéd előtt vagyunk, így kézenfekvő a kérdés, akad-e valamilyen különleges pálinkás ital- vagy ételrecept a fiók mélyén?
– Nincs receptünk, de nem is szükséges. Szívesen fogyasztunk pálinkát mindenhez étkezés előtt, alatt és után is – természetesen mértékkel. Étvágygerjesztőnek a sárga muskotály pálinkát, vörös húsokhoz a tölgyfa hordóban érlelt szilvát. Befejezésül desszertpálinkaként a már említett eper- vagy barackpárlat kerülhet a pohárba. Az aszú pálinka pedig önálló fogásként, desszert helyett is fogyasztható
P&P: De nem a pálinka alkoholfoka miatt lesz egy párlat desszertpálinka.
– Nem. Mi minden párlatunkat 42 fokosra állítjuk be. Úgy véljük, hogy emellett az alkohol tartalom mellett jön ki a pálinka valódi zamata, illata. Így magasabb élvezeti értékkel bír. A látogatók és a törzsvásárlók visszajelzése alapján is úgy tűnik, jó döntést hoztunk. Igaz, ezen a hétvégén az utóbbiakból kicsit kevesebben jutottak el hozzánk.
Számos rendezvény, ballagás koncert volt április utolsó hétvégéjén a fővárosban és az időjárás sem kedvezett túlságosan nekünk. Kicsit csalódottak vagyunk. Öröm az ürömben, hogy így valamivel több lehetőség volt beszélgetni a versenytársakkal. Bár ezi egyébként is hozzá tartozik egy-egy ilyen fesztiválhoz.
P&P: Hogyan tovább?
– Tavasszal még Etyeken „pálinkázunk” egyet, de a rendezvényektől várhatóan időhiányában őszig elköszönünk.
P&P: Készül az újabb Eperpálinka-adag?
– Idénre más kihívást kerestünk. A meggypálinkára esett a választás, annak ellenére, hogy a várható gyümölcshozamról még elég nehéz biztosat mondani. A barack elég jól áll, a szőlőt kicsit megtréfálta az év eleji időjárás, de nem vészes. A csapadék és napsütés aránya is jónak tűnik eddig. A meggy- és a szilvaszezon viszont még előttünk áll. Vagyis a nyár leginkább munkával teleik, de ősszel újra ott leszünk a budavári pálinkafesztiválon. Bár tartok tőle, hogy a korai időpont miatt a meggypálinkát még nem fogjuk tudni bemutatni.
A meggypálnikára még őszig várni kell, de az eper már a polcon várta a kíváncsikodókat.
P&P: Ha valaki addig nem tud várni, hol kóstolhatja meg a Keve pálinkákat?
Budapesten a Post Bistroban, a Gasztropoliszban, a Placc Caffe-ban, a Rizsa Chat bárban és a Kicsi Csángóban számos kíváló ital mellett a mi pálinkáink is fogyaszthatóak, illetve a Palinkashop-ban és a Vértes Borszaküzletben megvásárolhatóak.


A Pálinkák és Párlatok online pálinkázó főtámogatója a

 Partyőrség | Pálinkakommandó

Ha ízletes pálinkát szeretne venni, 
kóstolni, főzni vagy főzetni.