Balaton Open nyílt párlatversenynek ad otthont április 12-14 között Zamárdi. A különleges elnevezés, a divatos színvilág és a versenykiírás nem hagyott kétséget: itt bizony szakítanak a szervezők a hagyományokkal. Új, nem ismert vizekre eveznek. Kockáztatnak. Maguk mögött hagyva megmerevedett szabályokat és idejét múlt beidegződéseket. A kérdés, vajon mi az, amit ezzel a versennyel Pach Gábor meg akar mutatni a helyieknek, a Balaton parti turistáknak, illeve a párlatok rajongóinak határokon innen és túl. Ám első beszélgetésünk alkalmával kiderült, ami kifelé forradalomnak tűnik, az valójában pont a hagyományok tiszteletére épül. Az új vizek pedig inkább jelentik a kezdeti állapotokhoz, a gyökerekhez való visszatérést. Például a törköly vagy az alma újrafelfedezését. Gábor személyét jobban ismerve azonban kiderül, a kép ennél jóval árnyaltabb.

A Balaton Open a nyitottság versenye lesz

P&P: Balaton Openből az „open” az én olvasatomban igen sok mindent jelent az általad megálmodott verseny kapcsolán. Részben azt is, hogy Te egy újdonságokra nyitott ember vagy. Mennyire jellemző rád a kísérletezés, a folyamatos megújulás iránti igény?

Szerintem nem vagyok egy nagy kísérletező, inkább nyitott. Általában „gyomorból” döntök és próbálok ki dolgokat, amik aztán működnek. De nagyon sok pálinkával kapcsolatos téma évekig érlelődik bennem. –

P&P: Te olyan gyümölcsöket vettél elő a kamrából – alma, cseresznye, kékszőlő, törköly, ami felé nem igazán nyúlnak még az emberek. Mennyire volt fontos neked, hogy elmozdulj a klasszikusnak vagy az éppen divatosnak számító gyümölcsöktől ezzel a versennyel? Egyáltalán miért kellett minden más gyümölcsöt, zöldséget „kizárni” egy párlatversenyről?

Számomra nem a mintaszám misztifikációja volt a lényeg. Két nap alatt 25-28 emberrel én nagyjából  ennyi minta hiteles lebírálására vagyok képes. Úgy gondoltam az első versenyen az általam „nyomi” pálinkáknak nevezett termékcsoporttal indítunk, hisz én biztosan tudom, hogy ezekből csodálatos termékek készíthetőek Tapasztalom a saját közegemben is, hogy a fogyasztóknál is működik. Igaz,  sokat kell dolgozni velük és ezt a „munkát” már csak kevesen vállalják föl –  jelenleg. Egyébként pedig azt vallom, hogy a divatot nem követni, hanem teremteni érdekesebb,

P&P: Te szabályokat  borítasz fel. Megváltoztatod a pontozási rendet, csak hölgyekkel bíráltatsz. Miért?

Egyrészt gyűlölöm a szabályokat illetve az annak magyarázott begyepesedéseket! Sokan a szememre vetették, hogy nem kell összekeverni a bírálók és a versenyzők értékrendszerét, de úgy gondolom, ha majd mindenki látni fogja a bírálati lapját, picit máshogy gondol erre. A 40 pontot 13 alpontra szedtük szét. Nagyon fontos az is, hogy ellentétben a többi versennyel, a technológiailag tiszta termék itt kevés lesz a bronz minősítéshez!

A Balaton Open egyik célja, hogy a pálinka a hölgyek körében is divatos ital legyen

A tréningek alapján pedig azt láttam, hogy a hölgyek is egyre jobban értették, mit szeretnénk elérni. Mellettük egyébként több ezer érvet tudok felsorakoztatni, de a legfontosabb, hogy jobban hiszek bennük, illetve sokkal alázatosabbnak és szorgalmasabbnak tartom Őket. Bár inkább befogadóak, mégis nagyon kritikusak. Fontosnak tartom, hogy a pálinka a hölgyek körében is divatos termék legyen és ez az üzenet talán így jobban célba ér… Természetesen a a mosolyuk is sokkal szebb…

Borbáth Gabi és Badics Kata a Balaton Open bírárlói

Nem csak a mosolyuk szebb, az orruk is jobb a pálinkához 🙂

P&P: Te nyitott vagy a másokkal való együttműködésre. Nem a bezárkózást választottad, hanem embereket, vállalkozásokat tettél érdekelté a „pálinkabizniszben”. Mennyire tudatosan próbálsz eseményeket, vállalkozásokat, célokat összegyúrni és egy adag pálinkával meglocsolni. Mi ennek az álomnak a kiteljesedése?

A pálinkás „szakma” sajnos tele van ellentétekkel, harcokkal melyek lehet nem látszanak…Pedig a dolgaink szerintem inkább rossz irányba mennek. Vn egy csomó „szakmai szervezet”, melyek egymással harcolnak, van egy köztestületünk, mely szintén ezer sebből vérzik… Nincsenek barátaink sem a politikában. Rengeteg jogszabályt kéne megváltoztatni, egyszerűsíteni vagy éppen szigorítani.

Ma még nincsenek „sztárpálinkások” sem

A médiával sem jobb a helyzet. Még csak egy nyomorult „sztár”-t sem tudtunk kinevelni 15 év alatt, szemben a számtalan „sztárborásszal”.  A nagy álmom, hogy egyszer ez a sok tehetséges és okos ember a pálinka világából összegyűlik egy színházterembe és ŐSZINTÉN – csupa nagybetűvel – beszél a problémákról szemtől-szemben, nem sunnyogva. Ja és végre lesz esetleg egy olyan megméretés, ahol minden kereskedelmi főzde elindul pár tétellel.

P&P: Te magad ugyan nyitott vagy, de különc művészként nézhet rád a környezet. Milyen volt a verseny előzetes fogadtatása? Mennyiben befolyásolhatja, rázhatja fel a hétvége a szakmát? Megindíthat-e a megmérettetés apróbb repedéseket? Ösztönözhet e másokat arra, járják körbe a „Pálinkát”, nem csak a megszokott irányból és megszokott módon nézünk rá.

Pach Gábor és Zina, a pálinkaagyal már a Balaton Open Párlatversenyre hangolódik

Pach Gábor és Zina, a pálinkaagyal már a Balaton Open Párlatversenyre hangolódik. Vajon ők lesznek 2018 sztárpálinkásai?

Rólam, aki csak egy kicsit is ismer tudja, hogy más vagyok mint a többiek. Nem jobb, talán nem is rosszabb, De más. Ez a verseny is ilyen lesz reményeim szerint. Akik megértik és itt lesznek, azokkal foglalkozunk. Nekik szeretnénk bizonyítani! Akik nem, azok legfeljebb majd sajnálják, esetleg mindenféle hülyeséget összehordanak. Na az engem tényleg nem zavar! Valamint talán az oktatás terén is tudunk majd előbb-utóbb áttörést elérni. Azt remélem a hölgyfogyasztók száma és érdeklődése megugrik.

Ezen leszünk mi is, amikor ellátogatunk a Balaton Open Nyílt Nemezetközi Párlatversenyre, hogy megnézzük a hölgykoszorú munkáját és beszámoljunk a verseny eredményeiről.

#pachgabor, #fenegyerekpalinka, #zina, #palinkaangyal