Badass az, aki olyasmit csinál, amit előtte kevesen mertek.

Badass az, aki olyasmit csinál, amit előtte kevesen mertek.
Hirdetés

És sikerül is neki

Van egy angol szó, aminek évek óta keresem a magyar megfelelőjét. Badass. Különösen izgalmas, ha a jelző nőket illet. Mit jelent? Vagány. Újító. Különleges. Bátor. Tesz a megrögzöttségre és a konvenciókra. Mind igaz, de nem fedi teljesen a fogalmat. Badass az, aki olyasmit csinál, amit előtte kevesen mertek. És sikerül is neki. Czakó Mónival a Zemplén lábánál, csodálatos környezetben, a BESTILLO Pálinkaházban beszélgettünk.

Hogy jut eszébe egy nőnek létrehozni egy pálinkafőzdét?

Miért ne juthatna? Hová van az leírva, hogy a pálinka világában huncut szemű parasztbácsik vagy meglett férfiak szerepelhetnek csak? A BESTILLO a férjem ötlete volt, abból a közös gondolatból nőtt ki, hogy ezen a területen, amit az otthonunknak nevezünk, szeretnénk boldogulni, miután egy éles kanyarral hazatértünk Új-Zélandról. Nincs abban semmi különös, ha ma egy nő olyan dolgokba vonódik be, ami hagyományosan a férfiak világához köthető. A megrögzöttségre teszek, de a konvenciók fontosak nekem is.

Mit jelent neked ez a vidék, ahol élsz és dolgozol?

Minden szegletét, minden értékét ismerjük ennek a vidéknek. Gyerekkorunkban sokat fantáziáltunk, hogy mihez kezdenénk itt, ha sok pénzünk lenne, és hazatérve nem csak a tapasztalatot hoztuk magunkkal, hanem a vágyat is, hogy az itteni értékeket másoknak is megmutassuk. A törekvéseinket a termékeinken keresztül is kifejezzük. Tudtam, hogy nekem a barackkal, azon belül is az itt termő, eredetvédett gönci barackkal dolgom van. A göncibarack-pálinka lett a zászlóshajónk, és egyben ez a pálinka össze is foglalta azt, amit a környékről, magunkról, a felelősségünkről és a vidéki létről is gondolok.

Úgy tűnik, a család és a hagyomány fontos hívószavak az életedben. Mit hoztál magaddal a családból?

Egyrészt azt láttam, hogy a szüleim mindig dolgoztak. A kötelesség volt az első. Ezt nem csak tanították nekem, hanem eszerint is éltek. Ugyanakkor édesapám rendkívül segítőkész, közösségi ember volt. Jólesett neki segíteni. Ebbe nőttem bele. A férjem nagymamájával is közeli volt a kapcsolatom. Nemrég temettük, és a tiszteletes úgy búcsúzott tőle, hogy 89 éve zömében neki folyamatosan gondoskodnia kellett valakiről. Sokat törődött másokkal. Lehetséges, hogy emiatt éreztem nagyon közel magamhoz, tiszteltem és szerettem ezért. Az elég jó nem volt jó, és semmi nem volt mindegy neki.

A kár a versenytársaitok is?

Akár őket is. A helyzet az, hogy ha már bejártad a világot, megvalósítottad az álmodat, megteremtetted az egzisztenciádat, onnantól nem a szerzés lesz a legfontosabb tevékenység az életedben. Teremteni, alkotni nagyszerű dolog, de van egy pont ebben a folyamatban, amikor arra kezd vágyni az ember, hogy nyomot hagyjon a világban. Olyasmit, aminek hatása van. A pálinka világában sikeresek és elismertek vagyunk. Mi a végletekig, a legapróbb részletekig kimunkált pálinkákat készítünk. Ha csupán még több pénzt szeretnék keresni, nem ezt az utat követném. És nem közösségi, nonprofit tevékenységekkel tölteném az időm egy részét

Pálinkafőzdét alapítasz, fesztivált és turizmust szervezel, vendégül látsz –

Mindezt azért, hogy másoknak is megmutasd, amit te fontosnak és értékesnek látsz. Egyértelműen megérzik ezt az emberek? Átjön az üzeneted?

Azt természetesnek vesszük, hogy kapunk, haladunk. Azt már sehol nem tanítják, hogy visszaadni is szükséges. Többen mennek el úgy tőlünk, hogy minél több hozzánk hasonló emberrel találkozik, annál inkább képes hinni abban, hogy fennmaradhat a vidéki létezés a maga legjobb formájában. Nekem az fontos, hogy az abaúji embereknek perspektíva, jó választás lehessen Abaújban maradni.

Minden, amit csinálsz, nagyon személyes műfaj. Mire garancia a személyiséged?

A jó szándékra. Hogy jót akarok és jól szeretném csinálni. Hogy fontos a vendégeim és fogyasztóim elégedettsége. Amikor a pálinkák után kijöttünk a Mrs. Millicent ginnel, és a partnereink meghallották, hogy ez a BESTILLO terméke, azt mondták, még mielőtt kóstolták volna: akkor ez rendben lesz.

 

 

 

Forrás: nlc.hu 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül

Hirdetés

A szerzőről

Pálinkakommandó

MI a feladata egy Pálinkakommandósnak? Egy igazi Partyőrnek? Hogy összegyűjtse a pálinkák és párlatok világának híreit, rendszerezi és közzéteszi, hogy te mindent egy helyen olvashass kedvenc nedűidről :) Ezzel segítve, hogy a kulturált pálinkafogyasztásnak egyre többen hódolhassanak.

Közelgő események

Pálinkás Palack Posta

Csatlakozz közel 10.000 fős közösségünkhöz és pálinkázz velünk online! Iratkozz fel a PálinkásPalackPosta hírlevelére és mi hetente egyszer szállítjuk neked a Pálinkák és Párlatok világának híreit, a párlatversenyek eredményeit, programajánlókat, különleges ajánlatokat és játékokat!

Már Messengeren is

Pálinkák és Párlatok messenger kód ingyenes híváshoz

Facebook oldalukról

Oszd meg barátaiddal!

Töltögetünk? Töltögetünk! - Pálinkák és Párlatok online pálinkázó