Jelentősen drágább lett január elsejétől a magánfőzőknek a pálinka otthoni előállítása. 

Aki úgy dönt, hogy otthon készíti el saját pálinkáját, annak úgynevezett párlat adójegyet kell, hogy igényeljen. A törvényi változások értelmében így minden egyes elkészített liter után 700 forintos jövedéki adót kell fizetni. Az elkészíthető maximális mennyiség nem változott, az továbbra is 86 liter. Fontos azonban tudni, hogy ez a korlát nem személyekre, hanem háztartásokra vonatkozik.

Az év első igénylésekor legalább öt darab párlat adójegyet kell vásárolni, ami 3500 forintba kerül. A pálinkát kereskedelmi forgalomban megvásárolható készülékkel, és otthon előállítottal is el lehet készíteni. A vásárolt készüléket a vásárlástól számított 15 napon belül be kell jelenteni az önkormányzati adóhatóságnál, míg a saját készítésű berendezésre előzetes engedélyt kell kérni az illetékes vámhatságtól.

Bács-Kiskun megyében már el is készültek az első párlat adójegyek, amelyeket az igénylők hamarosan kézhez kapnak. 

Fontos, hogy főzető maga dönti el, hogy az adott évben az ő bejelentett készülékével fogja elkészíteni a párlatait, vagy pedig elmegy egy bérfőzdébe, és ott főzeti le az ő általa lecefrézett gyümölcsből majd az elfogyasztani kívánt párlatot. A főzés kizárólag egy helyen történhet, azaz amennyiben úgy dönt, hogy a saját, előzetesen bejelentett eszközével főzi, akkor abban a tárgyévben már nem veheti igénybe egy bérfőzde szolgáltatását – nyilatkozta Gombár Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgató-helyettese.