Benne maradt a víz a gyorsan megérő sárgabarackban, így hiába van sok gyümölcs és cefre, egy mázsásból hat-hét liternél több pálinka nem nagyon jön ki idén. Otthon is sokan főzik, jobbára elrejtve a NAV elől.
Régen volt ilyen jó sárgabaracktermés, mint az idén, jut belőle bőven pálinkának is.
– Június második harmadában fűtöttük fel először a főzőüstöket, a kajszival kezdődött a szezon. Máskor mindig volt valami előtte, de idén sem meggyből, sem eperből nem volt annyi, hogy elinduljunk – mondja Szűcs Imre, aki fiával, a 27 éves Dániellel főzi a pálinkát Mórahalom határában.
Nem adja jól a barack
Jó a sárgabarack, de nem kiemelkedő – lep meg bennünket a szakember. A hozam gyenge, csupán 6-7 liter pálinka száz liter cefrére, és ennél jobban szokta adni.
Benne maradt a víz a gyorsan megérő sárgabarackban, így hiába a sok gyümölcs és a cefre, egy mázsából hat hét liter pálinkánál nem jön ki több idén. Fotók: Török János
– Az esőben megszívta magát a barack, majd gyorsan megérett, és benne maradhatott a sok víz. Megtudjuk, a korai szilvák sem jobbak, persze a besztercei cefréje csak ezután forr ki. Munkájuk bőven akad, egy hónapra előre tudják, kinek és mit fognak főzni. A tapasztalt gazda ilyenkor már megmondja, mikorra forr ki a cefréje.
Nem fogy a párlatjegy
Addig is megtudjuk, jó, ha két hétnél tovább nem tároljuk a cefrét, hanem kifőzzük, utána már romolhat a minősége. Ősszel, amikor hűvösebb van, tovább tart az erjedés, akár egy hónapig is, és a kiforrt cefre is tovább bírja valamivel. Mára kevesebb a törköly-, és több a szőlőpálinka – ezzel, illetve az almával és a körtével fejeződik majd be a szezon az év végén.
Most az egy liter 50 fokosra beállított párlat 1600-1650 forintba kerül, ennek durván a fele a főzési díj, utána a gazda viheti is a pálinkáját – a NAV-val Szűcsék számolnak el.
– A magánfőzők lepárlóberendezéseinek csak harmada van használatban a NAV-hoz beérkezett tavalyi adatok szerint – hívja fel a figyelmet a Pálinka Nemzeti Tanács. Ezt nem tartják életszerűnek: az országban közel 24 ezer készüléket tartanak számon, a kiadott párlatadójegyek szerint csupán hétezret használtak a tulajdonosok…
Számok a NAV-nál
– 793 desztillálóberendezést jelentettek be a NAV-hoz. Tavaly 278 magánfőző igényelt párlatadójegyet, 5564-et és ez után 3,9 millió forint jövedéki adót fizettek – tudtuk meg Némedi-Varga Évától. 2018-ban 10 ezer 400 magánszemély 14 ezerszer vitte cefréjét a bérfőzdébe. A mennyiség 420 ezer liter 50 térfogat százalékos párlatnak felelt meg, amelynek jövedéki adója meghaladta a 350 millió forintot.
A delmagyar.hu oldalon, Kovács András cikke alapján készült a bejegyzés.