A Sokszínű Vidék online hasábjain bukkantam egy érdekes pálinka receptre.
A cikk szerint az első paprikamagokat a szegedi alsóvárosi ferencesek vetették el a kolostor kertjében. Ám ők nem fűszerként, hanem orvosságként használták a csipős paprikát. Rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították vele. S a legendák szerint a paprikás pálinka köszönhető az is, hogy a tífusz- és a kolerajárványok idején Szegeden és környékén 20-30 %-kal kevesebb ember halt meg, mint az ország más részein. Most eláruljuk önnek, hogyan készítheti el ezt a hatásos orvosságot
Paprikás pálinka ferences módra ( Szeged)
- 0,5 liter almapálinka
- 1 db kisebb csípős fűszerpaprika (legjobb a Szegedi 178-as fajta)
- 5-6 szem édeskömény
A fűszerpaprikát tűvel összeszurkáljuk, de nem vágjuk össze. Így nem lesz nagyon csípős. Egy szélesebb szájú üvegbe rakjuk a paprikát és 5-6 szem édesköménymagot. Majd felengedjük a pálinkával. Legalább 2-3 hétig érleljük.