Pálinkamúzeum nyílt, és a Quintessence Pálinkás Könyvek ötödik kötetét is átadták Ongán.​

Egyedülálló múzeum nyílt meg augusztusban a nagyközönség előtt a Miskolc melletti kisvárosban. Közel egy évtizedes gyűjtő- és kutatómunka után a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete és a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakmai támogatásával nyílt meg az egyik legismertebb hungarikumunk történetét széles spektrumban bemutató kiállítási komplexum. Három kiállítóteremben főzőberendezéseket, lefoglalt tilos főzőkészülékeket, pálinkáspoharakat, címkéket, butellákat, pénzügy­őr-egyenruhákat, eredeti dokumentumokat, régi fotókat, tárgyi eszközöket vagy épp díjnyertes pálinkákat is szemügyre vehet az oda látogató.

Az ötödik

A múzeum mellett könyvát­adót is tartottak. A Quintessence Pálinkás Könyvek ötödik kötetének Gyökerek – múlt fejezetében a tilos pálinkafőzés és a szeszfőzdék ellenőrzésének gyakorlatát boncolgatják a II. világháború utáni és a Rákosi-korszak éveiben Turi Zsolt pénzügyőr őrnagy, a NAV Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumának kulturális főreferense jóvoltából. A tilos főzések és azok pénzügyőri leleplezési technikái mellett betekintést nyerhetünk a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába, a – ma már sokszor megmosolyogtató – cefrekészítési és pálinkafőzési gyakorlatába is. Az Értékek – jelen fejezetben a 2020. évi Quintes­sence Pálinka- és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatják be magyar és angol nyelv mellett ez alkalommal már románul is, melyek a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják. Rendhagyó módon megismerhetik Közép-Európa legnagyobb pálinkás megmérettetésén az aranyérmet elért magán- és bérfőzetett tételeket előállító személyeket is és azok pálinkához kötődő tevékenységét.

A Lehetőségek – jövő fejezetben a szőlőpálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszik számba Takács László és Pataki Attila jóvoltából, összehasonlítva azokat a szőlőfajtákból készült borok jellemzőivel is. A szőlőpálinkák múltja csak mintegy két évtizedre nyúlik vissza, és az utóbbi években lettek egyre népszerűbbek. A verseny 11 éves történetében eddig összesen 64 különböző fajtatiszta szőlővel neveztek. Ezek közül 56 került e tanulmányban bemutatásra. Az alapanyag kiválasztásához, annak feldolgozásához és a lepárlás során elvárt fajtajegyek megismeréséhez is segítséget nyújthat e munka.

A függelékben a Quintessence (XI.) Pálinka- és Párlatverseny – 2020 adatait és eredményeit tették közzé. A könyv fotói a versenyre nevezett tételekhez kötődő értékelő-bíráló zsűrizésen, illetve az idén januárban megrendezett díjkiosztó gálán készültek.

 

 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül