Két nap is szórakoztató programok sora várta a Szabadidő Központ látogatóit.

Az önkormányzat, a Karácsony Sándor Közösségi Ház és az Ifjúsági Önkormányzat második alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Napját és a Pálinka Fesztivált, valamint a Földesi Értékek Fesztiválját.

Egy életen át Földesen

A Földeshez való kötődés erősítését célzó események szervezői a fesztiválon gazdag programkavalkáddal várták a nyári forróságban a rendezvény látogatóit. Pénteken este közel ezren élvezték az Ossian együttes koncertjét. A szombati egész napos program valódi műsorfolyamban telt. Kora délután Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke jelenlétében tizennyolc helyi fiatal vehette át Földes polgármesterétől az önkormányzat ösztönző pályázati támogatásait.

Képgaléria: Fesztivál Földesen

Tíz csapat vett részt a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek főzőversenyén. Nem volt egyszerű a feladatuk, mert az ételekben alapanyagként minden olyan gyümölcsnek szerepelnie kellett, amelyből pálinkát lehet főzni. A feladatukat izgalmasabbá tették az ételek bírálói, az egyik tévés gazstronómiai vetélkedő középdöntősei, Zupkó Tamás, Jankó Patrik és Luu Trong Vinh. Az ismert séfek a tíz főzőhelyen szorgoskodók előkészítő munkáját, főzését figyelve elmondták: felemelő érzés közöttük lenni, hiszen ők – mint egykori versenyzők – most másokat értékelnek. Hangsúlyozták, jó házi ízekkel dolgoznak a mostani versenyzők, és ez különlegessé teszi ennek a fesztiválnak a kulturáltságát. A Kabáról érkezett vasutasok főzőcsapatát zsűrizve jelképesen megemelték a kalapjukat a vörösboros marhapörköltet, áfonya ágyon, túrós csuszával készítő Csátré Mátyás előtt. Ugyancsak nagy tetszéssel kóstolták a Retro csapat ételeit, amely végül a verseny győztese lett, elnyerve a vándorkupát. A második helyen a Káposztás csajok, míg a harmadikon a Caci Team étel különlegességei végeztek.

Szakmai zsűri döntött a termelők pálinkamustrájában, amelyre a huszonöt nevező tizenegy fajta pálinkából összesen hatvanöt üveggel hozott el. A fesztivál pálinkája címet Farkas Andrea sárgabarack pálinkája nyerte el. Tizenhárom pálinka kapott arany minősítést.

A nagyszínpadon, a nézői sátorban és a teniszpályán változatos programok szórakoztatták a közönséget, fellépett többek között a Szeredás Népzenei Együttes, Csongrádi Kata énekesnő, a sárréti hagyományőrző csoportok és több tánccsoport. A helyi értékekről hat négyfős csapat vetélkedett, megismertetve a közönséget Földes Értéktár Bizottságának értékmegőrző munkájával. Autó- és tuningkiállítás, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok színesítették a nap programját.

A jó hangulatú, egész napos rendezvény hajnali zárásáig a zenét több együttes, köztük a Helldance, az Ámokfutók, a Kid Foute, a Crazy Little és a Pixa szolgáltatta.

Borítókép: Munkában a zsűri

A bejegyzés Péter Imre cikke alapján készült.