Április 27. és 30. között rendezik meg – a hagyományoknak megfelelően – a pálinkafesztivált Gyulán, a vár környékén; és a rendezvényen derül ki, hogy melyik benevezett párlat érdemelte ki idén a Békés megye pálinkája címet – hangzott el a megyeházán tartott tegnapi sajtótájékoztatón.
 Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy ebben az évben negyedik alkalommal hirdettek versenyt a pálinkafesztivál szervezőivel közösen, és a zsűri ki is választotta, hogy melyik kereskedelmi főzde melyik párlata viselheti egy éven keresztül a Békés megye pálinkája címet.

Az eredményt nem ismertette – arra csupán az eseményen derül fény –, azt azonban elárulta, hogy négy kereskedelmi főzde, a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde, a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Békési Pálinka Zrt. és a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. nevezett összesen 26 tétellel a megmérettetésre. Az előző években a sajmeggy, a lepotica szilva és a piros vilmos nyert.

– A megyei önkormányzat egy éven keresztül a nyertes főzdétől vásárol pálinkát protokoll célokra, öt és két deciliteres kiszerelésben, és a települési önkormányzatok figyelmét is felhívja, hogy ajándékozási céllal megyei értékeket vegyenek – folytatta Zalai Mihály.

Hozzátette: a megyei önkormányzat – ahogy tavaly, idén is – elismeri Békés megye legeredményesebb magánfőzőjét és bérfőzetőjét. Kiemelte: az akciókkal az a cél, hogy a Békés megyei pálinkák hírnevét öregbítsék, azokat népszerűsítsék, és mindezek révén a Békés megyei főzdék is üzleti sikereket érjenek el.

Bora Imre fesztiváligazgató elmondta, hogy a pálinkafesztivál keretében meghirdetett versenyre 850 nevezés, vagyis tétel érkezett, ami jelentős emelkedés a tavalyi hétszázhoz képest. Hangsúlyozta, hogy ez az egyik legjelentősebb szakmai megmérettetés az országban. A párlatokat egy 24 tagú zsűri bírálta el az íz és az illat alapján, és teljesen pártatlan döntés született.

Beszélt arról is, hogy a pálinkafesztivál részeként rengeteg programmal, újdonsággal készülnek, lesz többek között konferencia is a koncertek sokasága mellett. Bora Imre elmondta, hogy összességében több tízezer látogatóra számítanak, az információik szerint a szálláshelyek megteltek erre az áprilisi hétvégére.

Forrás: BEOL / L.B.