A pálinka-és párlatversenyek nívóját, színvonalát alapjában maga a szervezettség, illetve a minősítő zsűri összeállítása határozza meg. Bátran állíthatom, hogy itt Gyermelyen egyikkel sincs gond, hiszen a képzett, és tréningezett bírálókat évek óta Béli Gézával, a zsűri elnökével közösen kérjük fel a munkára!

Nagy Attila

A verseny

A Gyermelyi Pálinka Est története 2010-2023.

A pálinka igazi hungarikum, amelyre méltán lehetünk büszkék! Gyermelyen 2010. óta évről évre összegyűlnek a magánfőzők, hogy megmérettessék magukat és italukat a Pálinka Esten.

Az első Gyermelyi Pálinka Estet

2010. február 19-én, a szabad pálinkafőzés évében rendezték meg, helyszíne néhány évig az akkor még Civil Házként ismert és használt gyermelyi központi épület volt. Néhány gyermelyi fiatalnak kis létszámú, barátias légkörű est szervezése volt a szándéka, ahol egymás pálinkájának kóstolására, tapasztalatcserére és a gyermelyi pálinka minőségi fejlődésének megalapozására volt lehetőség.

Egy szakmai alapokon összeállított, mégis egyszerű és érthető hangvételű előadással próbált Tóth László alapot teremteni a jó minőségű gyermelyi házi pálinka készítésének. Ez minden bizonnyal sikeresnek volt mondható, hiszen maga a rendezvény és a benne foglalt szakirányú előadás is állandósult a következő években. Kezdetben a „verseny” fogalmától távol kívánták tartani a rendezvény hangulatát az akkori szervezők, a Gyermelyért Faluvédő Egyesület tagjai, de a szakmai fejlődést ők is fontosnak tartották.

Ennek okán a következő rendezvényre a terület neves képviselőjét, dr. Panyik Gábornét, a Magyar Agrártudományi egyetem Sör- és Szeszipari Tanszék adjunktusát hívták meg előadóként. Ebben az évben a rendezvényt megelőzően lehetőség nyílt pálinkamintákat leadni, melyeket a szervezők eljuttattak az egyetemi tanszékre, ahol az adjunktus asszony, valamint kollégái elvégezték a minősítést.

Nem rangsor készült, hanem egyedi értékelések, melyek igyekeztek rámutatni az egyes minták erősségeire és a felismerhető hibákra, azok okaira is.

Az évek folyamán a rendezvény folyamatosan fejlődött, létszámban, tartalomban egyaránt, melynek szervezését és lebonyolítását már a

Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület

végzi. Az értékelések mellett, egyfajta versenyhangulat kialakulásával, díjazási rendszer is létrejött. Ugyanakkor fontos, hogy nincsenek vesztesek, csupán fejlesztendő tudás és gyakorlat.

A kulturális programokkal, pálinkakóstolóval egybekötött díjkiosztó gálaest a térség legnagyobb pálinkás eseményévé vált, ahol a Kárpát-medence pálinka lovagrendjei is felvonulnak, tisztelegve a nemes hungarikum előtt. A nevezők közül különdíjakat kapnak Komárom-Esztergom megye, valamint Gyermely község legfinomabb pálinkái.

Mára bebizonyosodott, hogy a választott út helyes volt, elmondható, hogy kiváló minőségű pálinkák készülnek Gyermelyen, melyek bemutatására igényes, magas színvonalú rendezvényen van lehetőség.

A Gyermelyi Pálinkaest célja

Képalkotás a régió területén taláható magánfőzők, bér- és kereskedelmi főzdék pálinkáinak, párlatainak aktuális helyzetéről, továbbá a kulturált pálnikafogyasztás, valamint a térség gasztronómiai kultúrájának megismertetése az esemény résztvevőivel.

A  pálinkát / párlatot előállítók szakmai fejlődésének támogatása, szakmai bemutatók szervezése, a cefrézési anyagok, valamint házi pálinkafőzők, és egyéb eszközök bemutatásával. Ezen felül korrekt, szakszerű pálnikabírálattal a minőségjavulás elősegítése. A verseny szervezői szerint a pálinka- és párlatkészítők felkészültségének, szaktudásának teljes körű áttekintéséhez, összehasonlításához szükség van a Kárpát-medence  teljes területéről érkező minták értékelésére.

A pálinka- és párlatversenyek minősítése során a bírálati lapokat a Kiértékelő bizottság ellenőrzi, és dolgozza fel. A munkájuk azért is fontos, hogy minden nevező a pontosan kitöltött, aláírt, és saját nevezéseiről szóló lapokat kaphassa meg.

Gyermelyi Pálinkaest pontszámításának alapja

A minták értékelése a hagyományos 20 pontos érzékszervi minősítésben, nyílt helyszíni bírálattal történik. Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható.

A pálinka- és párlatversenyek minősítése során a bírálati lapokat a Kiértékelő bizottság ellenőrzi, és dolgozza fel. A munkájuk azért is fontos, hogy minden nevező a pontosan kitöltött, aláírt, és saját nevezéseiről szóló lapokat kaphassa meg.

Győrfi Bertalan, pálinkabíráló
Győrfi Bertalan, pálinkabíráló

Forrás: Nagy Attia

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül