Közel 600 házipálinka-minta érkezett a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület és a nagykanizsai önkormányzat által megrendezett harmadik Pannónia Párlatverseny eseményre.

A Sormási Parkhotelben a 15 fős szakmai zsűri összesen 579 párlatot értékelt.

Kóstolás közben Szikora Dániel, Ledő Mónika, Gazdag Attila főszervező
és Dúl Udó Fotó: Szakony Attila

Pannónia Párlatverseny

– Négy országból érkeztek a minták, Magyarország szinte minden megyéjéből, illetve Szerbiából, Szlovákiából és Romániából, közel 80 nevezőtől – hallottuk Gazdag Attila versenyigazgatótól, a Pannónia egyesület elnökétől. – Kereskedelmi főzde nem indulhat a versenyen, a megmérettetés kifejezetten házi­pálinka-készítőknek szól, viszont a zsűrit nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyek alkotják, tehát a nívó magas. Talán ez is hozzájárult a párlatok minőségének jelentős javulásához, amit a viadal indulása óta tapasztaltunk. Csak gyümölcspálinkával lehetett nevezni, de ágyaspálinkákat nem engedtünk a mezőnybe, mert azzal sok nemkívánatos zamatanyag elnyomható. Vannak érdekességek, például a zselnicemeggy, sajmeggy vagy a kaszálómálna, illetve sok szilva- és kajszipálinka érkezett.

Az eredményhirdetésre szintén a sormási helyszínen kerül sor, március 14-én.

Forrás: zaol.hu